Obavy z obchodní války stáhly evropské akcie na roční minimum

Evropské akcie opět oslabily kvůli obavám z globální obchodní války. Panevropský index STOXX 600 během pátečního obchodování ztratil 0,9 procenta a dostal se na nejnižší úroveň od loňského února, napsala agentura Reuters.

Index se snížil již třetí den za sebou. Na akciových trzích rostou obavy z eskalace obchodních sporů v důsledku plánu amerického prezidenta Donalda Trumpa uvalit cla na dovoz čínského zboží v hodnotě až 60 miliard dolarů (1,2 bilionu korun). Plán je reakcí na údajné čínské krádeže amerického duševního vlastnictví.

Někteří investoři nicméně podle agentury Reuters vznik obchodní války neočekávají. Poukazují na to, že odvetná opatření ohlášená Čínou jsou zatím relativně mírná. "Naším základním scénářem zůstává, že odveta bude zdrženlivá a bude mít pouze malý dopad na hospodářský růst," uvedli ekonomové ze společnosti UniCredit.

Hlavní index německých akcií DAX dnes klesl o téměř 1,8 procenta a za celý týden ztratil více než čtyři procenta. Kvůli obavám z eskalace obchodních konfliktů se dostaly pod tlak například podniky z automobilového sektoru. Akcie automobilky Volkswagen a výrobce automobilových součástek Continental dnes oslabily o zhruba tři procenta, napsala agentura.