Americká cla na ocel připraví světovou ekonomiku o miliardy dolarů, míní analytici

Dokončovací stojany válcovny

Dokončovací stojany válcovny Zdroj: Viktor Mácha

Dokončovací stojany válcovny
Ocelárna, ilustrační foto
Ocelárna Riesa
4
Fotogalerie

Na Evropské země, ale například také Austrálii či Kanadu, se americká cla na dovoz oceli a hliníku zatím vztahovat nebudou. Výjimka má trvat do prvního května. Analýza konzultantské společnosti Deloitte uvádí, že poté mohou uvedené tarify světový HDP snížit až o 1,7 miliardy dolarů. 

Po promítnutí jejich efektu do návazných odvětví se ztráta celosvětového HDP zvedne na 14 miliard dolarů. Pro české výrobce by cla znamenala škodu 3,6 miliardy korun, spočítali analytici Deloitte. Ministerstvo průmyslu a obchodu ji vyčísluje na zhruba 200 milionů dolarů (asi 4,2 miliardy korun) za rok.

Z Česka se do USA dovážejí především výrobky s vyšší přidanou hodnotou jako trubky, kolejnice nebo ocel do transformátorů. Ročně do USA míří 130 tisíc tun oceli, což je 2,8 procenta celkového českého vývozu oceli. Hodnota této oceli ale činí pět miliard korun, což je pět procent hodnoty českého ocelářského vývozu.

Ministr obchodu USA Wilbur Ross tvrdí, že EU je součástí globálního problému, protože do Ameriky dováží ocel v podobě automobilů.

Evropská unie proto patrně bude muset zavést ochranná cla na dovoz oceli a hliníku, aby ochránila evropský trh před prudkým nárůstem dovozu obou komodit. Jejich výrobci totiž ztratí přístup na americký trh a budou hledat nové odbytiště v Evropě. Americká cla na dovoz oceli a hliníku se pohybují ve výši 25 a 10 procent.

Evropská ocelářská asociace Eurofer odhaduje, že na evropský trh by se kvůli americkým clům mohlo dostat až 13 milionů tun oceli ročně, což představuje necelou desetinu evropské spotřeby. „Máme informace, že dovoz do EU už prudce roste. Proto jsme spustili šetření, jestli je důvod zavést ochranná cla,“ tvrdí Malmströmová.