Obchod na evropských burzách je nejaktivnější od roku 2008

Burza cenných papírů

Burza cenných papírů Zdroj: Pinkas Martin/Euro

Září tohoto roku bylo pro přední evropské burzy nejaktivnějším měsícem od roku 2008. Provozovatel evropských burz Euronext dnes uvedl, že průměrná denní hodnota transakcí se v září meziročně zvýšila o 35 procent na 8,07 miliardy eur (219 miliard korun), což byla nejvyšší hodnota pro měsíc září od roku 2008.

Euronext provozuje akciové trhy v Paříži, Amsterodamu, Bruselu, Londýně a Lisabonu. Na aktivitu na akciových burzách měly vliv hlavně nejistota, kdy centrální banka USA (Fed) zvýší úrokové sazby, a zpomalení ekonomického růstu v Číně.

Euronext dodal, že 18. září bylo druhým nejaktivnějším dnem letošního roku. Objem obchodů tento den činil 18,1 miliardy eur.
Fed 17. září oznámil, že zatím ponechává úrokové sazby beze změny kvůli obavám o vývoj globální ekonomiky, nestabilitě na trzích a nízké inflaci v USA. Nechal však otevřenou možnost, že by úroky mohly vzrůst do konce letošního roku, napsala agentura Reuters.

Graphical visualization of Euronext100

Euronext je největší burzovní společností v kontinentální Evropě a nejdůležitější burzou v eurozóně. Obchoduje se zde s více než 1300 emisemi v hodnotě 3,1 bilionu eur. Kromě akciových trhů provozuje i trhy s deriváty. Poskytuje rovněž technologie a služby v oblasti řízení třetím stranám.