Obchodníci z Redditu vyhlásili bioválku. Vytlačili vzhůru akcie vývojáře léčiv proti vzácným chorobám

Socha Nebojácné dívky na Wall Street před budovou burzy NYSE

Socha Nebojácné dívky na Wall Street před budovou burzy NYSE Zdroj: Reuters

Akcie farmaceutické firmy BioCryst Pharmaceuticals posílily během několika hodin téměř o 40 procent, a překonaly tak své pětileté maximum. Stojí za tím drobní investoři sdružení na sociální síti Reddit, kteří v uplynulých dnech vyvolali už několik pohybů na akciových trzích. Makléři přitom dosud sázeli proti této firmě.

BioCryst nedávno ukončila snahu vyvinout lék proti nemoci COVID-19, tento neúspěch vyvolal přechodný pokles akcií firmy. V diskuzním fóru WallStreetBets na Redditu se ale v pondělí objevil příspěvek, který BioCryst označil za nejvíce podhodnocený titul na burze. Další přispivatelé vyzývali pod hashtagem #BioWar k podpoře biotechnologických společností.

U nich dosud američtí burziáni sázeli převážně na jejich pokles, a to kvůli jejich obecně slabým tržbám, upozorňuje agentura Bloomberg. Malí investoři se tak opět postavili proti velkým hedgeovým fondům. Pomyslné bitevní pole je ale tentokrát nepřehledné. Některé fondy totiž biotechnologickým firmám věří. Do BioCryst už investoval například americký fond Citadel a další. Přesto investoři sázející na pokles akcií BioCryst prodali cenné papíry v hodnotě 259 milionů dolarů, uvádí poradenská společnost S3 Partners.

Na vlně zájmu drobných investorů o biotechnologické firmy vydělává i společnost Novavax. Zatímco sázky na pokles akcií dosáhly v tomto případě podle dat S3 hodnoty 1,5 miliardy dolarů, akcie firmy za uplynulých několik dní rostly více než dvojnásobně. Vedle akce na Redditu je ale podpořila i informace o úspěšném dokončení pokročilé fáze testů vakcíny na COVID-19. A vydělávají na tom i hedgeové fondy RA Capital Management a Perceptive Advisors, které do Novavaxu investovaly.

Komunita WallStreetBets poprvé získala globální pozornost oznámením, že vyvolá růst akcií firmy GameStop, což se jí podařilo, přestože většina obchodníků na Wall Street sázela proti úspěchu tohoto prodejce videoher. Skupina ze sociální sítě Reddit se následně zaměřila například na stříbro