Objemy obchodů jsou na maximech

Nakupuji. Šéf americké Morgen Stanley James Gorman akciím
své banky věří. V posledních dnech jich nakoupil 175 tisíc

Nakupuji. Šéf americké Morgen Stanley James Gorman akciím své banky věří. V posledních dnech jich nakoupil 175 tisíc Zdroj: bloomberg

Akciové trhy v posledních dvou týdnech ani v nejmenším nepřipomínají ospalé léto. Objemy obchodů s akciemi a deriváty se dostaly na rekordní úrovně, jelikož investoři prodávali a nakupovali ve velkém v reakci na sled událostí od snížení amerického úvěrového ratingu po rozhodnutí americké centrální banky ponechat úrokové sazby na nule po dobu dalších dvou let.

„Spousta investorů prodává kvůli nejistotě, kam trhy půjdou,“ řekl Bloombergu John Schlitz ze společnosti Instinet. „Je to panika versus chamtivost a panika generuje více obchodů než chamtivost,“ dodal Schlitz.
CME Group, největší světový parket pro futures kontrakty, tento týden v úterý zaznamenal rekordní objem obchodů, který porazil i takzvaný „flash crash“ z loňského května.

Tehdy se trhy propadly o 20 procent, aby se následně vrátily na původní úrovně. V úterý se tak na trhu CME zobchodovalo 25,7 milionu kontraktů napříč všemi třídami aktiv. „Se současnou volatilitou a nejistotou mohou být lidé nervózní z dlouhodobějších investičních rozhodnutí. Deriváty jsou většinou zapákované, což investorům umožňuje profitovat i z menších, krátkodobějších obchodů,“ uvedl pro deník Financial Times Justin Schack ze společnosti Rosebblatt Securities.

Akcie vlastních společností z indexu S&P 500 nakupují hojně také jejich manažeři. Podle dat agentury Bloomberg tak nyní činí nejvíce manažerů od akciového dna v březnu 2009. Skoro sedmdesát manažerů z 50 společností nakoupilo akcie vlastní firmy mezi 3. a 9. srpnem. Například šéf banky Morgan Stanley James Gorman investoval do 175 tisíc akcií svého ústavu, jehož cenné papíry spadly nejníže od března 2009.