Obrat na americké burze, akcie míří po počátečním propadu znovu vzhůru

Americká burza cenných papírů se sídlem v New Yorku, ilustrační

Americká burza cenných papírů se sídlem v New Yorku, ilustrační Zdroj: Profimedia

Americká burza cenných papírů se sídlem v New Yorku, ilustrační
Newyorská burza
Newyorská burza
Ilustrační snímek.
5
Fotogalerie

Americké akcie zahájily dnešní obchodování dalším výrazným poklesem. Vývoj na akciovém trhu se však rychle otočil a hlavní indexy zamířily vzhůru. Někteří investoři se totiž snaží využít nižších cen akcií k výhodným nákupům. Evropské i světové akciové trhy dosud kopírovaly sestupnou křivku, kterou v pondělí nakreslily americké akcie.

Německý index DAX je nejníže od června 2016, britský se propadl na desetiměsíční minimum. V poklesu pokračovaly i asijské akciové trhy. Americký Dow Jonesův index spadl až pod 24 tisíc bodů, krátce po zahájení obchodování ztrácel více než dvě procenta. Pražská burza od začátku obchodování klesla o dvě procenta.

Všechny hlavní evropské trhy zaznamenaly v úterý ráno pokles, následovaly tak Austrálii, Asii i Blízký východ. Index frankfurtské burzy DAX spadl o 3,6 procent, což je největší pád od června 2016. Způsobené je to poklesem cen ropy a masivním prodejem investorů, kteří se zbavovali rizikovějších aktiv.

Dow Jonesův index, který zahrnuje akcie třiceti předních amerických podniků, se během pondělního obchodování propadl až na 23 923,88 bodu, tedy o téměř 1600 bodů.

Světem financí hýbe také propad kryptoměn. Aktuální kurz bitcoinu sledujte zde >>>

Později část ztrát smazal a obchodování uzavřel s poklesem o 4,6 procenta, tedy o více než tisícovku bodů, na 24 345,75 bodu. Utrpěl tak nejprudší jednodenní procentní propad od srpna 2011.

Širší index S&P 500 klesl o 4,1 procenta na 2648,94 bodu a index technologického trhu Nasdaq se snížil o 3,78 procenta na 6967,53 bodu. Na poklesu akciového trhu se velkou měrou podílely například energetické, bankovní a průmyslové podniky, napsala agentura AP.

Online přenos

Online přenos

6. února 2018 · 22:22

Online přenos pro dnešek končí, děkujeme Vám za pozornost.

6. února 2018 · 22:22

Americké akcie dnes výrazně oživily. Dow Jonesův index se zvýšil o 2,33 procenta na 24.912,77 bodu po pondělním propadu o 4,6 procenta.

6. února 2018 · 19:47

Evropské akcie dnes opět oslabily. Během dne sestoupily až na šestiměsíční minimum, později však část ztrát smazaly. Panevropský akciový index STOXX 600 uzavřel obchodování s poklesem o 2,4 procenta, dopoledne přitom ztrácel až 3,2 procenta.

Index STOXX 600 zaznamenal pokles již sedmou obchodní seanci za sebou. Propad na akciových trzích nabral v posledních dnech na rychlosti v důsledku obav ohledně inflace a rostoucích výnosů u dluhopisů, píše agentura Reuters.

6. února 2018 · 18:25

Ceny ropy na světovém trhu klesají už třetím dnem, dnes je stáhla dolů vlna prodejů akcií, dluhopisů, kryptoměn i surovin. Přesto jsou ceny ropy nyní zhruba o jedno procento vyšší než na počátku letošního roku. Severomořská ropa Brent krátce před 17:30 SEČ ztrácela 0,8 procenta na 67,08 dolaru za barel, zatímco americká lehká ropa WTI klesla o 0,6 procenta na 63,76 dolaru.

Přestože americké akcie zaznamenaly v pondělí největší denní propad od konce roku 2011 a výkyvy na burze jsou na rekordech, dopad na ropu byl podstatně slabší. Za dosavadní část letošního roku si stále připisuje zisk, zhruba jednoprocentní. Obchodníci podotýkají, že trhy do značné míry ochránila struktura termínových obchodů.

Celkově je však světový obchod ropou stále ovlivňován na jedné straně dohodou Organizace zemí vyvážejících ropu (OPEC) o omezování těžby o 1,8 milionu barelů denně a na straně druhé vzestupem těžby ropy v USA nad deset milionů barelů denně. K tomu se nyní přidává sezonní pokles poptávky, protože řada rafinérií na severní polokouli se chystá na údržbu po zimním období.

6. února 2018 · 17:06

Pražská burza podobně jako další akciové trhy ve světě oslabila. Index PX klesl o 2,11 pct. na 1098,60 bodu. Ze 14 hlavních emisí posílily jen dvě.

Koruna dnes oslabila k euru o deset haléřů na 25,23 Kč/EUR. Vůči dolaru česká měna klesla o 22 haléřů na 20,45 Kč/USD.

6. února 2018 · 16:47

„Ne, pane prezidente, vzestupy a pády akcií s vámi nemají nic společného.“ Tak glosoval dění na americké burze Leonid Bershidsky, odborný redaktor agentury Bloomberg v narážce na prezidenta USA Donalda Trumpa. Připomněl v této souvislosti téměř šest desítek příspěvků na Twitteru, kterými od zvolení do Bílého domu Trump komentoval různorodý průběh obchodování.

6. února 2018 · 16:30

Dow Jonesův index znovu stoupá.

6. února 2018 · 16:28

Dow Jonesův index krátce po zahájení obchodování vykazoval pokles o více než dvě procenta. Kolem šestnácté hodiny středoevropského času si již ale připisoval zhruba 0,6 procenta.

6. února 2018 · 15:50

Americké akcie pokračují v poklesu, Dow Jonesův index krátce po zahájení obchodování ztrácel více než dvě procenta. V pondělí klesl o 4,6 procenta.

6. února 2018 · 14:17

Z globálního akciového trhu za poslední týden zmizely čtyři biliony dolarů.

6. února 2018 · 13:56

Index strachu VIX, který vypovídá o velikosti volatility obchodování, rostl v závěru včerejšího dne o více jak 100 procent a uzavřel na hranici 39,94 bodu. Jedná se o čtvrtý nejhorší den od vytvoření tohoto indexu v roce 1990. Horší byly pouze internetová bublina (1999), úvěrová krize (2009) a dluhové problémy federální vlády, které v roce 2011 vedly ke zhoršení amerického ratingu.

Index VIX
Index VIX
6. února 2018 · 12:53

Německý akciový index DAX zmírňuje ztrátu. Ráno DAX zahajoval téměř s čtyřprocentní ztrátou, v poledne už polovinu ztráty umazal.

DAX index
DAX index
6. února 2018 · 12:31

Pražská burza dnes ztrácí dvě procenta. Nyní je pod 1100 body.

Pražská burza PX
Pražská burza PX
6. února 2018 · 11:58

Podle Larryho Elliotta z Guardianu je propad akcií pouze korekce.

6. února 2018 · 11:52

Japonský index Nikkei 225 dnes odepsal přes tisíc bodů, což je zhruba 4,73 procenta. Podobně je na tom celý asijsko-pacifický region.

6. února 2018 · 11:15

Server Bloomberg nabízí několik vysvětlení, které faktory mohly velký výprodej akcií zapříčinit

Jedním ze spouštěčů by mohl být fakt, že dlouhodobé, víceleté státní dluhopisy se nezdražily ani poté, co FED zpřísnil měnovou politiku. Přepokládalo se, že ekonomika by mohla růst bez větší inflace, a dluhopisy tak kvůli nízkým úrokům nebudou atraktivní.

To vše nahrávalo akciím až do té doby, kdy minulý měsíc dluhopisy začaly zdražovat. Ke zdražení dluhopisů tak vedla místo měnové Trumpova politika snížení daní, která vyústila v rychlý ekonomický růst doprovázený vyšší inflací. Ve spojitosti s novým guvernérem americké centrální banky FED Jeromem Powellem se čím dál více ozývaly hlasy, že FED by mohl pomocí zvýšení úrokových sazeb podmínky měnově politiky zpřísnit výrazněji a omezit tak ekonomickou aktivitu.

Další možností je překoupenost akciía rekordy indexů. V takovém případě by šlo jen o korekci trhu. Za propadem cen akcií může být i stádovité chování a upřednostňování nízké volatility akcií. Vyšší páteční volatilita tak mohla být spouštěčem pro řadu konzervativnějších investorů.

6. února 2018 · 10:59

Britský index FTSE 100 je na desetiměsíčním minimu. Nižší hodnoty index měl naposledy v dubnu 2017. 

V porovnání se svým letošním maximem oslabil Dow Jonesův index o 8,5 procenta. Širší index S&P 500 z něj sestoupil o 7,8 procenta.

Klesly přitom akcie firem napříč sektory. Větší pokles nepřišel ani v době devalvace čínské měny nebo hlasování o brexitu, píše agentura Bloomberg. V celém indexu během obchodování vzrostly akcie jen v případě dvou firem.

„Investoři byli asi až moc optimističtí,“ řekl Bloombergu investiční ředitel Commonwealth Financial Network Brad McMillan. „V lednu trhy nepoháněly fundamenty, ale přehnané sebevědomí.“

Za "nejčernější den pro akciové trhy za poslední roky" analytik Daniel Saurenz z firmy Feingold Research. "Hodně investorů opravdu propadlo panice," řekl agentuře DPA správce portfolia společnosti QC Partners Thomas Altmann. Tu zesílilo mimo jiné i množství automatických prodejních příkazů typu stop-loss, které si držitelé akcií nastavují, aby zamezili největším ztrátám, napsala agentura DPA.

"Otázkou je, zda se investoři, kteří v posledních měsících využívali každého poklesu k levným nákupům, znovu vynoří, nebo zůstanou zdrženliví," řekl agentuře AFP tržní analytik JJ Kinahan ze společnosti TD Ameritrade.

Americký prezident Donald Trump si v minulosti připisoval zásluhy za růst zdejších akciových trhů. K dnešnímu poklesu se na svém Twitteru zatím nevyjádřil. Bílý dům nicméně oznámil, že prezident věří ve "výjimečně silné" základy ekonomiky, na které se soustředí.

Na devizovém trhu dolar posílil díky růstu výnosů u amerických dluhopisů. Euro vůči dolaru v závěru obchodování v New Yorku ztrácelo zhruba půl procenta a pohybovalo se těsně pod 1,24 dolaru.