Světové akcie sráží strašák vysoké inflace

burza

burza Zdroj: reuters

Ilustrační foto
Vývoj Stoxx 600
3
Fotogalerie

Cenné papíry na evropských burzách zažívají nejsilnější sesuv za více než půldruhého roku. Za týden se propadly o 4,5 procenta. V pondělí zažily americké akcie největší propad za posledních šest a půl roku

Hlavní kontinentální index sdružující akcie šesti stovek největších evropských firem se propadl za poslední týden téměř o pět procent. Horší situace nastala naposledy v květnu 2016. Nával skepse se nevyhýbá ani zbytku světa, nadprůměrně ztrátový byl týden i pro Ameriku a Asii. Podle ekonomů začínají investoři naplno vnímat hrozbu dopadů vyšších úroků do byznysu evropských firem.

Za propad může očekávání vysoké inflace, které trhy vyděsilo kvůli možnosti rychlejšího zásahu centrálních bank. „Očekávání přísnější politiky se začíná promítat do uvažování hráčů. Ještě sice nejsme tak daleko, abychom měli mít obavy, ale může to znamenat, že se situace na úvěrovém, a potažmo i akciovém trhu podstatně zkomplikuje,“ uvedl ekonom Goldman Sachs Jan Hatzius pro list Financial Times.

Evropa trpí nedůvěrou investorů nejvíce. Ztráty na Wall Street i na asijských burzách byly během týdne až o polovinu nižší. Přesto má akciová Evropa své zastánce.

„Oproti Americe je v Evropě pro akcie příznivější výhled měnové politiky, která teprve ubírá na podpoře a zatím nenastává stahování peněz z trhu. Hlavním lákadlem Evropy oproti Americe je pak obecně nižší ocenění trhu,“ řekl analytik Patria Finance Tomáš Sýkora.

Připustil ale, že riziko krátkodobých korekcí akciových trhů na starém kontinentu roste. Mezi největší evropské ztrátaře patří Německo a Velká Británie. Tamní akcie jen během pondělka ztratily téměř procento.

Vývoj Stoxx 600Vývoj Stoxx 600|E15