Orco stáhne akcie z pražské burzy, důvodem jsou nízké obchody

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: CTK/Volfik Rene

Česko-lucemburská developerská firma Orco Property Group, kterou ovládá realitní magnát Radovan Vítek, zahájila proces stahování akcií z pražské burzy. Důvodem je podle dnešního prohlášení společnosti nízký objem obchodů a snaha snížit náklady. Orco je na pražském parketu od roku 2005.

Celkem se na burze v Praze obchoduje s více než 114 miliony kmenovými akciemi firmy. Dokončení celé procedury bude záviset na regulačních a právních podmínkách. Načasování a další detaily Orco zatím nezveřejnilo, ale slíbilo je včas oznámit.

S akciemi se bude nadále obchodovat na trzích NYSE Euronext v Paříži a ve Varšavě. Orco se již v roce 2011 stáhlo z budapešťské burzy. Cena akcií Orka se za poslední rok snížila o 75 procent, dnes v Praze uzavřely na 14 korunách.

Vývoj akcií Orka na pražské burze za posledních 5 let:akcie orkaakcie orka | BCPP

Orco podniká především v Praze, Berlíně, Varšavě a Budapešti. V české metropoli patří mezi hlavní chystané projekty firmy zástavba území kolem bývalého nádraží v Bubnech.

Společnost vykázala v prvním čtvrtletí letošního roku čistou ztrátu 54,4 milionu eur (1,5 miliardy Kč). Hlavním důvodem byla ztráta kontroly nad německou dceřinou firmou GSG Group. Výnosy se zvýšily o 0,9 milionu na 8,5 milionu eur.

Největším akcionářem firmy se letos stal český podnikatel Radovan Vítek, který v ní má více než 30 procent a fakticky ji ovládá. Akcionáři firmy na konci května schválili snížení kapitálu na desetinu.

Orco prodělalo loni čtvrt miliardy eur
Skupina Orco prohloubila loni čistou ztrátu na 242 milionů eur z předloňských 42 milionů. Tržby podle neauditovaných čísel klesly o 40 procent na 146 milionů eur. „Výsledky jsou pro akcionáře dalším zklamáním. Vylézání kostlivců ze skříní se nezastavilo a investice akcionářů pomalu míří k jistotě jen velmi nízkého výnosu,“ komentoval výsledky analytik BH Securities Jiří Zendulka. Akcionáři bedlivě sledovali vývoj čisté hodnoty aktiv developera (NAV), která se na konci loňského roku snížila ze 4,93 eura na 1,92 eura za akcii. „Vzhledem k dalšímu poklesu podílu v Orco Germany a oznámenému finančnímu a majetkovému vyrovnání se členy původního vedení, lze očekávat další pokles tohoto důležitého ukazatele,“ dodal Zendulka. Pod vzkazem akcionářům na začátku výroční zprávy nebyl poprvé podepsaný zakladatel Orka Jean-François Ott, ale nový generální ředitel Tomáš Salajka a výkonný ředitel Jiří Dedera. Oba patří ke skupině miliardáře Radovana Vítka.