Ozvěny Velké deprese. Miliardář Dalio popsal, čím mu současná ekonomika připomíná 30. léta

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: profimedia

Burza, Frankfurt - ilustrační foto
Propad akcií
Podivuhodné fotografie z dob New Dealu
Podivuhodné fotografie z dob New Dealu
Podivuhodné fotografie z dob New Dealu
20
Fotogalerie

Růst světové ekonomiky již dosáhl svého vrcholu a dochází k všeobecnému poklesu, míní americký miliardář Ray Dalio. Zakladatel investiční firmy Bridgewater Associates rovněž varoval před společnými rysy současné situace a Velké deprese z 30. let minulého století.

“Propast mezi chudými a bohatými je největší od třicátých let. Desetina procenta nejbohatších obyvatel USA vlastní přibližně tolik, co ‚spodních‘ 90 procent,” prohlásil Dalio během panelové diskuse televize CNBC. Ta proběhla v rámci výročního setkání představitelů Mezinárodního měnového fondu a Světové banky ve Washingtonu.

Značnou mírou nerovnosti podle něj trpí obě největší světové ekonomiky. Kromě USA se tento problém týká i Číny. Vzestup asijské země Dalio zmínil i jako další paralelu s 30. lety, kdy svět procházel největší ekonomickou krizí 20. století. “Roste zde mocnost, která nabourává stávající světový řád,” řekl.

Napětí v mezinárodních vztazích umocňuje i probíhající americko-čínská obchodní válka. Dalio v této souvislosti hovoří o různých typech konfliktů. „Jsou zde obchodní, technologické, měnové a geopolitické války,“ uvedl během diskuse. 

Nicméně růst jak amerického, tak čínského hospodářství zpomaluje a globální ekonomický cyklus prochází podle Dalia “zásadním” poklesem. “Nyní jsme na vrcholu, růst nemůže pokračovat věčně,” uvedl investor známý mj. tím, že v roce 2007 varoval před příchodem poslední finanční krize.

Upozornil rovněž na omezené možnosti centrálních bank, které již nemohou ekonomiku “nakopnout” dalším snižováním úrokových sazeb. “Evropa je na hranici svých možností, Japonsko také a ani USA nemají mnoho variant,” řekl Dalio.