Pinterest chce na burze získat až 1,3 miliardy dolarů

Pinterest,

Pinterest, Zdroj: Profimedia.cz

Provozovatel internetové sociální sítě pro sdílení obrázků Pinterest by chtěl v rámci primární veřejné nabídky svých akcií získat až 1,3 miliardy dolarů (zhruba 30 miliard korun). Firma v pondělí ve zprávě pro americkou Komisi pro cenné papíry a burzy (SEC) oznámila, že stanovila cenové rozpětí nabídky na 15 až 17 dolarů za akcii.

Pinterest chce investorům v rámci vstupu na newyorskou burzu nabídnout celkem 75 milionů akcií. Celou společnost Pinterest ohodnocuje horní hranice cenového rozpětí na devět miliard dolarů (205 miliard korun), napsala agentura Reuters.

Lednové informace Reuters hovořily o tom, že primární nabídka společnosti Pinterest se pravděpodobně uskuteční v letošním prvním pololetí a že firma by prodejem akcií mohla získat kolem 1,5 miliardy dolarů.

Společnost Pinterest loni zvýšila tržby o 60 procent na 755,9 milionu dolarů. Firma však zůstala prodělečná, ačkoli její čistá ztráta klesla na méně než 63 milionů dolarů z předloňských 130 milionů dolarů.

Pinterest funguje v podstatě jako nástěnka, kam si rychle rostoucí počet uživatelů "špendlí" (anglicky "pin") obrázky a videa, libovolně je kategorizuje a sdílí s ostatními.