Pokles eura zaskočil spekulanty

burza

burza Zdroj: profimedia.cz

Hedgeové fondy, které letos již vydělaly miliardy dolarů na prodeji japonského jenu, byly zaskočeny nejistotou po italských volbách, které nepřinesly jednoznačného vítěze. Tato nejistota se projevila propadem akciových trhů a růstem takzvaných bezpečných přístavů, jako jsou americký dolar či japonský jen.

Euro toto pondělí zaznamenalo na páru s jenem největší jednodenní pohyb od začátku dluhové krize eurozóny před téměř třemi lety. Spekulace na pokles japonského jenu byla zatím pro letošek jedním z nejoblíbenějších obchodů velkých investorů. V Japonsku se totiž naplnila očekávání, že nová vláda bude ještě více tlačit na centrální banku, aby nadále uvolnila měnovou politiku a rozšířila svůj program kvantitativního uvolňování.

Druhou oblíbenou profitabilní strategií byl první dva letošní měsíce nákup vládních dluhopisů periferních členských států eurozóny a samotné společné evropské měny.

Investoři a makléři uvedli, že řada fondů, která nakrátko prodávala japonský jen a nakupovala bondy periferních zemí eura, tuto svou strategii v závěru pondělní obchodní seance otočila. Euro k jenu tak v nezvykle prudkém pohybu pro tento měnový pár oslabilo o čtyři procenta oproti předcházejícímu vrcholu.

euro/jeneuro/jen

„Shortování jenu se stalo nesmírně populární kvůli jasnému postoji japonské vlády,“ citovala agentura Bloomberg jednoho z investorů, který na prudkém oslabení eura tento týden prodělal.

Itálie suverénně odvrátila paniku trhů