Poslední seance roku: pražskou burzu brzdily bankovní akcie

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: Stepan Bruner, E15

Pražská burza v posledním obchodním dni letošního roku mírně rostla, když index PX posílil o 0,06 procenta na 956,33 bodu. Brzdily ho zejména akcie obou bank. Dařilo se naopak elektrárenské společnosti ČEZ, která se stala nejúspěšnějším titulem dne.

Pražská burza v posledním obchodním dni letošního roku mírně rostla, když index PX posílil o 0,06 procenta na 956,33 bodu. Brzdily ho zejména akcie obou bank. Dařilo se naopak elektrárenské společnosti ČEZ, která se stala nejúspěšnějším titulem dne. Vyplývá to z informací burzovního webu.

„Pražská burza v rámci vůbec poslední obchodní seance letošního roku ignorovala propad cen ropy, o více než tři procenta, který přispěl ke ztrátám většiny evropských akciových indexů,“ uvedla analytička Patria Online Kristýna Zahradníková. V souvislosti s tituly indexu PX nebyly v průběhu obchodování zveřejněny žádné nové zprávy.

Akcie ČEZ však pokračovaly v pozitivním sentimentu, který je provází od začátku posledního prosincového týdne a dokonce atakovaly psychologickou hranici 450 korun za akcii. Nakonec uzavřely obchodování se ziskem 1,76 procenta na 444,30 koruny. Obstaraly více než polovinu dnešních obchodů na pražském trhu.

Akcie ČEZ v posledním roce

Nejvyšší procentuální ztrátu zaznamenaly cenné papíry Komerční banky, které odepsaly 1,28 procenta na 4950 korun. Erste Bank klesla o 0,69 procenta na 776 korun. Z finančních titulů se tak dařilo jen pojišťovně VIG, která přidala 0,39 procenta na 688,70 Kč.

Koruna stagnovala vůči oběma hlavním světovým měnám. V 17:00 se obchodovala za 27,03 Kč/EUR a 24,76 Kč/USD.