Pražská burza na konci týdne ztrácela, dolů ji táhla hlavně Erste

Pražská burza

Pražská burza Zdroj: profimedia

Pražská burza
2
Fotogalerie

Po čtvrtečním vzestupu pražská burza v pátek ztrácela. Index PX oslabil o 0,12 procenta na 1163,51 bodu. Dolů ho táhla především emise bankovní skupiny Erste. Opačným směrem na index působily akcie technologické firmy Avast či Komerční banky. Česká měna v pátek také ztrácela vůči euru i dolaru.

Ze 13 hlavních titulů uzavřely dnešní obchodování se ztrátou čtyři. Další tři emise stagnovaly a zbylých šest posílilo. „Index PX se držel v úzkém pásmu po celý den a pokračovala tak konsolidace, která byla po předchozích růstech patrná v průběhu celého týdne,“ popsal dnešní obchodování makléř Fio banky David Brzek.

Hlavní podíl na poklesu indexu dnes měly cenné papíry Erste. Jejich cena klesla o 1,46 procenta na 864,40 koruny.

„Po silných výsledcích a výrazném růstu kurzu akcií v posledních dnech bylo dnes patrné dílčí vybírání krátkodobých zisků u akcií Česká zbrojovka,“ upozornil Brzek. Cenné papíry výrobce zbraní z Uherského Brodu oslabily o 1,63 procenta na 422 koruny za kus.

V minusu skončily také akcie likérky Stock a pojišťovny VIG. Zlevnily o 0,62 respektive 0,17 procenta.

Výraznějšímu poklesu indexu PX zabránil především Avast a Komerční banka. Cenné papíry technologické firmy Avast zdražily o 0,72 procenta na 140 korun. Akcie Komerční banky uzavřely obchodování s kurzem 769 korun za kus, o 0,39 procenta výš než při ranním otevření burzy.

Koruna dnes mírně oslabila vůči oběma hlavním světovým měnám. K euru si od čtvrtečního podvečera pohoršila o tři haléře na 25,46 koruny za euro. Ve vztahu k dolaru česká měna oslabila o sedm haléřů na 20,91 koruny za dolar.