Pražská burza posílila, nahoru ji táhly akcie ČEZ a Erste

Burzovní palác

Burzovní palác Zdroj: Euro Tomas Novak

Pražská burza dnes posílila. Index PX stoupl o 0,71 procenta na 873,98 bodu. Nahoru burzu táhly hlavně akcie energetické firmy ČEZ a bankovní skupiny Erste. Vyplývá to z výsledků obchodování na webu burzy. Burzovní index se ale i přes posílení stále drží na nejnižší úrovni od července 2013, kam se propadl minulý týden.

Na rekordně nízké hodnoty se pražská burza propadla již začátkem ledna spolu s dalšími akciovými trhy ve světě po otřesech na čínských burzách. Ve čtvrtek 14. ledna se burza v Praze dostala po dalších oslabeních až na nejslabší úroveň za dva a půl roku, kde zůstává i navzdory nynějšímu růstu.

„Zatímco statistiky z počátku roku ohledně vývoje čínské ekonomiky zklamaly a poslaly akciové trhy výrazně dolů, dnes ráno zveřejněné údaje o čínském HDP, maloobchodních tržbách či průmyslu, které mírně zaostaly za očekáváními, akciím pomohly, když investoři začali spekulovat o dalších opatřeních čínské centrální banky a vlády na podporu ekonomiky,“ sdělil analytik Komerční banky Miroslav Frayer.

Vývoj indexu PX za poslendí rokVývoj indexu PX za poslední rokVývoj indexu PX za poslední rok | Repro Pse.cz

Posilování díky ČEZ a Erste

Za dnešním posílením v Praze stálo pravděpodobně hlavně zdražení emisí ČEZ a Erste, které zároveň patřily jako obvykle k nejobchodovanějším akciím. Cenné papíry ČEZ si připsaly 0,65 procenta na 384,5 koruny a akcie Erste 1,62 procenta na 675,9 koruny. Cenné papíry ČEZ ale přes nynější posílení zůstávají na nejnižší ceně za více než deset let, kam se postupně propadly od loňského léta podle analytiků kvůli klesajícím cenám elektřiny a odstávkám v jaderných elektrárnách.

Oslabení dnes postihlo například akcie likérky Stock, které zlevnily o 3,96 procenta na 41,2 koruny. Ztrácely také cenné papíry výrobce nápojů Kofola, které odepsaly 1,02 procenta na 485 korun.

Česká měna dnes stagnovala k euru a zpevnila k dolaru. Koruna oproti předchozímu závěru posílila k dolaru o pět haléřů na 24,80 Kč/USD. Vůči euru sice oslabila, ale pouze o jeden haléř na 27,03 Kč/EUR.