Pražská burza posílila o 2,5 procenta, premiantem byly akcie CME

Pražská burza

Pražská burza Zdroj: ČTK

Pražská burza
Pražská burza
3
Fotogalerie

Pražská burza dále navýšila své středeční zisky. Index PX vzrostl o 2,5 procenta na 855,19 bodu. Vzhůru mu pomohly hlavně bankovní tituly. Nejvýraznější růst z hlavních emisí ale zaznamenala mediální skupina CME. Vyplývá to z výsledků obchodování na webu burzy.

Ze 12 titulů, které ovlivňují hodnotu indexu PX, jich dnes osm uzavřelo obchodování se ziskem. Cenné papíry textilky PFNonwovens stagnovaly, zbylé tři emise klesly.

Nejvýraznější růst, a to bezmála o devět procent na 100,80 Kč za kus, si připsaly akcie mediální skupiny CME. Firma dnes zveřejnila hospodářské výsledky za první čtvrtletí. Provozní zisk CME klesl podle aktuálních směnných kurzů meziročně o pět procent na 26,2 milionu dolarů (662,2 milionu korun). Tržby za televizní reklamu se snížily o čtyři procenta.

K růstu indexu PX dnes výrazně přispěly bankovní tituly. Nejlépe se dařilo akciím Erste Bank, které posílily o 5,61 procenta na 481,90 korun. Akcie Monety zdražily o 4,4 procenta a emise Komerční banky zpevnila o 2,37 procenta.

O více než dvě procenta si polepšily také cenné papíry energetické společnosti ČEZ. Obchodování uzavřely s cenou 465 korun.

Naopak do minusu se dnes dostala emise rakouské pojišťovny VIG či výrobce cigaret Philip Morris ČR. Akcie VIG oslabily o 1,81 procenta na 478 korun. Cenné papíry Philip Morris ztratily 1,13 procenta.

Koruna dnes zpevnila k oběma hlavním světovým měnám, a to shodně o čtyři haléře. Kolem 17:00 se obchodovala v kurzu 27,50 koruny za euro a 25,40 koruny za dolar. Vyplývá to z údajů na serveru Patria Online.