Pražská burza už čtyři dny stoupá. Dařilo se akciím Erste

Pražská burza v daný obchodní den posílila, proto má náš "robot" dobrou náladu

Pražská burza v daný obchodní den posílila, proto má náš "robot" dobrou náladu Zdroj: E15.cz

Pražská burza už čtyři dny stoupá. Index PX si připsal 0,3 procenta na 1290,02 bodu. Nejvýznamněji přispěly akcie rakouského bankovního domu Erste Group Bank, které se podílejí na PX indexu aktuálně 17,62 procenty, ziskem 1,88 procenta. Největší nárůst dnes zaznamenaly akcie České zbrojovky a rakouského bankovního domu Erste Group Bank. Největší pokles hodnoty postihl akcie pojišťovny VIG a SAB Finance.

Z třinácti hlavních titulů pražské burzy dnes pět zakončilo obchodování v plusu, další tři emise stagnovaly. Nejvýraznější nárůst zaznamenaly akcie České zbrojovky. V závěru obchodování byla jejich cena 475 korun, což bylo o 5,09 procenta více než na počátku dne. Už tři dny překonávávají své jednoleté maximum, když přes den jejich hodnota vystoupala až na 475. Emise rakouské bankovní skupiny Erste Group Bank si připsala 1,88 procenta na 867 korun. Oproti tomu největší pokles vykázaly akcie pojišťovací skupiny VIG, které oslabily o 1,55 procenta na 635 korun. K dalším ztrátovým titulům na pražské burze se zařadily akcie SAB Finance, které padly o 0,94 procenta na 10 500 korun.

Akcie bankovní společnosti Moneta oslabily o 0,46 procenta na 86,7 koruny. Svou změnou tak přerušily třídenní růst. Akcie České zbrojovky dnes již třetí den v řadě denní hodnotou 475 korun překonaly své jednoleté maximum. Dnešní maximum je největší známou hodnotou v rámci sledovaného období od října 2020.

Tato zpráva je generována softwarem za pomoci prvků umělé inteligence v rámci projektu TAČR