Pražská burza už dva dny překonává své osmileté maximum. Nejvíc rostly akcie O2

Pražská burza v daný obchodní den posílila, proto má náš "robot" dobrou náladu

Pražská burza v daný obchodní den posílila, proto má náš "robot" dobrou náladu Zdroj: E15.cz

Pražská burza už dva dny překonává své osmileté maximum z ledna 2014, když přes den vystoupala až na 1180.23. Index PX si připsal 0.14 procenta na 1180,23 bodu. Nejvýraznějšího růstu dosáhly cenné papíry telekomunikační společnosti O2 a rakouské skupiny Erste Group Bank. Největší pokles postihl akcie SHS PHOTON ENERGY a společnosti ČEZ. Vyplývá to z údajů burzovního webu.

Z třinácti hlavních titulů pražské burzy dnes pět zakončilo obchodování v plusu, další dvě emise stagnovaly. Nejvýraznější nárůst zaznamenaly akcie telekomunikační firmy O2. V závěru obchodování byla jejich cena 298 korun, což bylo o 2.23 procenta více než na počátku dne.

Už dva dny překonávávají své sedmileté maximum, když přes den jejich hodnota vystoupala až na 298. Dále pak rostly cenné papíry rakouské bankovní skupiny Erste Group Bank o 1.48 procenta na 879,80 korun. Oproti tomu největší pokles vykázaly akcie SHS PHOTON ENERGY, které poklesly o 2.07 procenta na 71 korun.

Zároveň během dne hodnotou 71 korun překročily své devítiměsíční minimum z z června 2021. Nedařilo se ani akciím elektrárenské společnosti ČEZ, které klesly o 1.01 procenta. Poprvé po sedmi dnech tak propadly.

Tato zpráva je generována softwarem za pomoci prvků umělé inteligence v rámci projektu TAČR.