Pražská burza v týdnu oslabila, index PX klesl o 4,23 procenta

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: profimedia.cz

Pražská burza v uplynulém týdnu po předchozím dvoutýdenním růstu oslabila. Index PX klesl ve srovnání s minulým pátkem o 4,23 procenta na 994,92 bodu. Nejvíc se propadla energetická firma ČEZ, cena jejích akcií se během týdne snížila o 7,3 procenta na 576 korun. Naopak nejlépe si v uplynulém týdnu vedl developer Orco, jehož akcie podražily o dvě procenta na 62 korun.

Pražská burza téměř celý týden vytrvale oslabovala. Pouze ve čtvrtek index PX vzrostl, ovšem jen 0,2 procenta. Dnes se propad ještě prohloubil, když index PX zaznamenal největší pokles z celého týdne, a to o 2,35 procenta.

Přitom podle hlavního ekonoma J&T Banky Petra Sklenáře byl uplynulý týden ve znamení růstu globálních akciových trhů. „Vnímání problémů ještě dál ustoupilo do pozadí. Naopak převážil optimismus živený záplavou nových peněz od centrálních bank,“ popsal situaci. „Pražská burza ale tento trend úplně nekopírovala,“ dodal.

Vývoj indexu PX za poslední týden

Vývoj indexu PX za poslední týdenVývoj indexu PX za poslední týden | vrba@mf.cz

Na propadu pražské burzy v tomto týdnu se pravděpodobně nejvíc podílelo snižování ceny akcií ČEZ. Jen dnešní pokles cenných papírů ČEZ činil 4,32 procenta a za celý uplynulý týden ztratil ČEZ 7,3 procenta. „Akcie ztrácely během celého týdne kvůli dalšímu poklesu cen elektřiny. V závěru pátečního obchodování se cena propadla o více jak tři procenta v reakci na změny vah v indexu PX od pondělí 18. března,“ sdělil Sklenář.

Naopak dobrý týden zažily v konečném srovnání akcie developera Orco a sázkové společnosti Fortuna. Cenné papíry Orco v uplynulém týdnu podražily o dvě procenta na 62 korun a akcie Fortuny o 1,7 procenta na 97,6 koruny. „Fortuna dál těží z pozitivního vyznění výsledků společnosti za loňský rok, které byly zveřejněny předchozí týden,“ uvedl Sklenář.

Začátek příštího týdne podle něj může přinést nervozitu. „Trh může reagovat na rozhodnutí eurozóny o záchranném plánu pro Kypr, který by měl být schválen o víkendu. Vedle toho bude pokračovat jednání o politickém patu po volbách v Itálii,“ odhadl.

„Pozornost upoutá také zasedání Fedu, kde by centrální banka měla potvrdit pokračování nákupů dluhopisů. Během týdne budou v USA ještě zveřejňovány data z trhu nemovitosti. V Evropě budou oznámeny předstihové ukazatele, ve všech případech se čeká zlepšení výhledu,“ vypočítával události, které mohou příští týden ovlivnit situaci.