Pražská burza v týdnu ztratila přes pět procent, rostlo jen AAA Auto

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: CTK/Volfik Rene

Akcie na pražské burze tento týden oslabily a hlavní index PX ve srovnání s minulým pátkem klesl o 5,16 procenta na 917,70 bodu. Kromě AAA Auto zamířily dolů všechny přední akciové tituly, nejvíce si pohoršily cenné papíry Erste Group. V předchozím týdnu index PX posílil o 3,9 procenta.

„První listopadový týden lze popsat jednoduše jako zmatek kolem řeckého dramatu. Protichůdná prohlášení, která z Řecka zaznívala celý týden, znamenala výrazně zvýšenou volatilitu na finančních trzích,“ uvedl Milan Vaníček ze společnosti Atlantik finanční trhy.

Nejvíce klesajícím titulem týdne byla Erste Bank, jejíž akcie ztratily 14,9 procenta na 376,90 koruny. Vaníček upozornil, že kvůli svátku minulý pátek zavřená burza již nezachytila nepříznivou reakci po zveřejnění výsledků Erste. Ty podle něj odpovídaly očekávání, potvrdila se již dříve ohlášená ztráta. Evropský bankovní segment je celkově pod výraznějším tlakem kvůli dění v Řecku, kterému hrozí bankrot, podotkl.

Jediným rostoucím akciovým titulem týdne byla síť autobazarů AAA Auto. Cenné papíry AAA přidaly 0,8 procenta na 18,2 koruny. Vaníček přisuzuje posílení spíše technickým faktorům a nízkému objemu obchodů.

Vývoj indexu PX za poslední rok:Vývoj indexu PX za poslední rokVývoj indexu PX za poslední rok | E15

Vaníček očekává, že příští týden bude na akciových trzích opět ve znamení dluhové krize eurozóny a dění kolem Řecka. „Prozatímní výstupy ze schůzky G20 jsou spíše lehce nepříznivé, ale to se po komentářích některých představitelů dalo očekávat ve smyslu nevyřešené otázky řeckého referenda,“ uvedl. Zveřejňování dalších čtvrtletních výsledků firem by podle něj naopak mohlo akciím lehce pozitivně pomoci.

„Předpokládáme, že v obchodování bude nadále patrná výrazná nejistota a s tím spojená vysoká volatilita. Při absenci jasnějšího plánu ze strany Řecka a dalších kroků bychom vnímali spíše lehce klesající trend,“ dodal Vaníček.