Pražská burza významně rostla. Dařilo se akciím Erste

Pražská burza v daný obchodní den posílila, proto má náš "robot" dobrou náladu

Pražská burza v daný obchodní den posílila, proto má náš "robot" dobrou náladu Zdroj: E15.cz

Pražská burza významně posílila. Index PX si připsal 0,32 procenta na 1204,44 bodu. Nejvýznamněji přispěly akcie rakouského bankovního domu Erste Group Bank, které se podílejí na PX indexu aktuálně 18 procenty, ziskem 1,6 procenta. Nejvýraznější nárůst zaznamenaly akcie SHS PHOTON ENERGY. Největší pokles hodnoty postihl akcie českého výrobce antivirových programů Avast a banky Moneta.

Z třinácti hlavních titulů pražské burzy dnes osm zakončilo obchodování v plusu, další čtyři emise stagnovaly. Největší nárůst dnes zaznamenaly akcie SHS PHOTON ENERGY, které zpevnily o 2,33 procenta na 44 korun. K dalším emisím, které posílily, patří i Erste Group Bank. Akcie stouply o 1,6 procenta na 827 korun. Oproti tomu největší pokles vykázaly akcie české technologické společnosti Avast, které se propadly o 0,7 procenta na 171 korun. Nedařilo se ani akciím bankovní společnosti Moneta, které odepsaly 0,06 procenta.

Nárust zaznamenaly také akcie tabákové firmy Phillip Morris, které posílily, a to o 1,11 procenta na 14 620 korun. Svou změnou tak přerušily jednodenní propad. Akcie tabákové společnosti Phillip Morris dnes denní hodnotou 14 620 korun překonaly své dvouměsíční maximum z července 2021 s hodnotou 14 600 korun, což byla největší hodnota od června 2021.

Tato zpráva je generována softwarem za pomoci prvků umělé inteligence v rámci projektu TAČR.