Broker Robinhood prodal akcie za 2,1 miliardy dolarů. Míří na burzu Nasdaq

Americká makléřská společnost Robinhood Markets získala z primární veřejné nabídky akcií (IPO) 2,1 miliardy dolarů (45 miliard Kč).

Americká makléřská společnost Robinhood Markets získala z primární veřejné nabídky akcií (IPO) 2,1 miliardy dolarů (45 miliard Kč). Zdroj: Profimedia

Americká makléřská společnost Robinhood Markets získala z primární veřejné nabídky akcií (IPO) 2,1 miliardy dolarů (45 miliard korun). Firma uvedla, že ve středu prodala 55 milionů akcií v ceně 38 dolarů za kus. To je sice na dolním konci plánovaného cenového rozpětí, ale přesto to z firmy, která je oblíbená mezi mladými začínajícími investory, letos činí jednu z nejlépe oceněných společností vstupujících na americký akciový trh. Dnes se s jejími akciemi začne obchodovat na trhu Nasdaq v New Yorku.

Stanovená cena firmu ocenila na 31,8 miliardy dolarů. Je tak z pohledu trhu větší než její tradičnější konkurenti, jako je například společnost Charles Schwab. Robinhood nezvykle oznámil, že 20 až 35 procent akcií vyhradí uživatelům své aplikace.

Robinhood odhaduje, že bude mít ve druhém čtvrtletí 22,5 milionu funkčních účtů napojených na bankovní účty. V prvním kvartálu jich bylo 18 milionů, což představovalo meziroční nárůst o 151 procent.

Firma v upraveném prospektu odhaduje tržby za druhé čtvrtletí od 546 do 574 milionů dolarů oproti 244 milionům ve druhému kvartálu loni. V prvních třech měsících letošního roku firma zvýšila tržby o 309 procent na 522 milionů dolarů. Očekává ale také, že bude od dubna do června ve ztrátě.

Firmu Robinhood založili v roce 2013 spolubydlící ze Stanfordovy univerzity Vladimir Tenev a Baiju Bhatt. Firma uživatelům umožňuje obchodovat s akciemi, fondy ETF, opcemi a s kryptoměnami. Její popularita prudce vzrostla v době pandemie, kdy se mladí lidé, zavření doma, rozhodli trávit čas u její obchodní aplikace a snažit se vydělat peníze. Spekulativní obchodování s akciemi podniků, jako je provozovatel kin AMC či prodejce videoher GameStop, přitáhlo k platformě pozornost regulačních orgánů i zákonodárců.

Do čeho se vyplatilo letos investovat?

Video placeholde
Jak zbohatnout v roce 2021? • Videohub