Pražská burza začne vypočítávat nový index, má zohlednit dividendy

Pražská burza

Pražská burza Zdroj: Tomas Novak/Euro

Od 24. března začne pražská burza vypočítávat nový index, který zohlední výplatu dividendy u jednotlivých obchodovaných společností. Takzvaný Total Return Index bude odpovídat nynějšímu hlavnímu indexu PX a jeho název bude PX-TR.

Historické hodnoty nového indexu budou zpětně propočteny k 20. březnu 2006, kdy se sloučily indexy PX50 a PX-D a vznikl index PX.

„PX-TR Index přináší mnohem realističtější obrázek výnosnosti pražského trhu právě díky tomu, že do výpočtu indexu je zahrnuta výše vyplacené dividendy jednotlivých bazických emisí. Investoři tak získají lepší přehled a index se může rovněž stát zajímavým podkladovým aktivem pro tvůrce strukturovaných produktů,“ uvedl manažer BCPP Jiří Opletal.

Burza cenných papírů Praha je jedním z nejvýnosnějších trhů na světě z pohledu výše vyplácených dividend. Loni s dividendovým výnosem 5,19 procenta převýšila nejen trhy v regionu střední a východní Evropy (Varšava WIG 3,71 procenta), ale i rozvinuté trhy v EU (Německo DAX 2,83 procenta, Velká Británie FTSE 100 3,46 procenta) a USA (Dow Jones 2,08 procenta, NASDAQ 1,19 procenta).

Nový index ukáže zhodnocení investic
Výpočet nového indexu vychází z toho, že vyplacená dividenda bude ihned reinvestována do akcií. Total Return Index by měl ukázat, že zhodnocení investic na pražském parketu je lepší, než jak se zdá z vývoje indexu PX. Ten se totiž v porovnání s ostatními světovými akciovými indexy v posledních letech příliš nevyznamenal. Loni například oslabil o 4,8 procenta, ačkoli akcie v Evropě i ve světě poměrně výrazně posilovaly. Po zohlednění výplaty dividend pražský trh loni oslaboval jen o 0,6 procenta.

„Český akciový trh je mezi investory v regionu vnímán jako trh, kde jsou obchodovány akcie s nadprůměrně vysokým dividendovým výnosem. Cenový index PX tento fakt neodrážel, což pražskou burzu při srovnání výkonností s ostatními indexy znevýhodňovalo,“ upozornil šéf obchodů s akciemi v České Spořitelně Michal Řízek.