Pražská burza zahájila nový týden poklesem. Nejvíce propadly banky

Pražská burza v daný obchodní den klesla, proto je náš "robot" smutný

Pražská burza v daný obchodní den klesla, proto je náš "robot" smutný Zdroj: E15.cz

Index PX v pondělí ztratil 0,26 procenta na 870,27 bodu. Nejvýrazněji do poklesu promluvily akcie rakouské bankovní skupiny Erste a Komerční banky, které se společně podílejí na PX indexu 12,31 procenty. 

Z dvanácti hlavních titulů pražské burzy v pondělí pět zakončilo obchodování v mínusu, další dvě emise stagnovaly. Největší pokles vykázaly akcie rakouské skupiny Erste Group Bank, které oslabily o 1,56 procenta na 486,50 korun.

Dále pak padaly cenné papíry společnosti ČEZ o 1,14 procenta na 435 korun. Zároveň během dne hodnotou 433,5 koruny překročily své sedmiměsíční minimum ze září 2020. 

Oproti tomu nejvýraznější nárůst zaznamenaly akcie likérky Stock. V závěru obchodování byla jejich cena 66 korun, což bylo o 1,69 procenta více než na počátku dne. K dalším emisím, které posílily, patří i Kofola. Akcie vzrostly o 1,36 procenta na 224 korun.

Největší objem obchodů, a to 39 procent, v pondělí zaznamenaly cenné papíry společnosti ČEZ. Druhým nejobchodovanějším titulem (ve výši 26 procent) byly akcie bankovní společnosti Moneta. Akcie finančního domu Komerční banka dosáhly třetího největšího objemu obchodů - a to 14 procent - a odepsaly 0,3 procenta.

Tato zpráva je generována softwarem za pomoci prvků umělé inteligence v rámci projektu TAČR.