Inflace v Česku zpomalila, překvapila analytiky. Někteří očekávají pokles pod dvě procenta

Nakupování v obchodě

Nakupování v obchodě Zdroj: E15 Michaela Szkanderová

Nakupování v obchodě
2
Fotogalerie

Spotřebitelské ceny v Česku v září zpomalily meziroční růst na 3,2 procenta ze srpnových 3,3 procenta. Vývoj překvapil analytiky, podle části z nich už se projevuje zhoršená epidemiologická situace v zemi. 

Ceny tlačil nahoru zejména dražší alkohol a tabák a zdražily i některé potraviny jako uzeniny nebo cukr. Vyšší ceny byly také za vodné, stočné a elektřinu. Naopak opět klesly ceny za poštovní služby a telekomunikace.

"Například ceny zeleniny meziročně klesly zhruba o čtyři procenta, přičemž ceny brambor byly nižší o přibližně devět procent a dosáhly hodnoty 13,44 koruny za kilogram. Byla to nejnižší hodnota od září 2018," uvedla vedoucí oddělení statistiky spotřebitelských cen ČSÚ Pavla Šedivá.

Podle analytika UniCredit Bank Patrika Rožumberského přitom trh očekával zrychlení inflace na 3,5 procenta. "Současná situace okolo koronaviru činí vyhlídky na vývoj poptávky chmurnějšími, což snižuje i vyhlídky na tempo inflace. Trend zvolňování cenového růstu tak zřejmě přetrvá i ve zbytku letošního roku, v jehož závěru by se inflace konečně měla nacházet pod třemi procenty," dodává Rožumberský.

"Zářijový cenový vývoj je překvapivý i proto, že základna loňského září je poměrně nízká, takže panoval názor, že zčásti bude zářijové zrychlení inflace dáno právě i tímto vlivem. Nestalo se. V ekonomice se totiž konečně začíná výrazněji projevovat koronavirem oslabená poptávka, která v příštím roce stáhne meziroční inflaci pod úroveň cíle ČNB ve výši dvou procent," dodal hlavní ekonom Trinity Bank Lukáš Kovanda.

Proti srpnu spotřebitelské ceny klesly o 0,6 procenta. Podepsalo se na tom zejména zlevnění rekreace a kultury, kde byly o téměř 22 procent levnější dovolené s komplexními službami. Zlevnění proti srpnu mohli lidé pocítit také u potravin, meziměsíčně byly nižší ceny zeleniny, ovoce, nealkoholických nápojů nebo vajec.