Přiznejte své bitcoiny. Americký Senát chystá zákon proti anonymnímu držení kryptoměn

Bitcoin

Bitcoin Zdroj: reuters

Litecoin a Bitcoin jsou v současnosti nejúspěšnější kryptoměny
Těžba bitcoinu v Číně
Těžba bitcoinu
Těžba bitcoinu
Ilustrační foto
11
Fotogalerie

Část kryptoměnové komunity znepokojila zpráva o novém zákonu, který chystá americký Senát. Legislativa má přitvrdit v boji proti praní špinavých peněz a financování terorismu. Norma počítá s úpravou definice "finanční instituce", do nichž nově zařazuje i digitální měny. Zatajení jejich držení by tak bylo nelegální.

Americké zákony v současnosti zahrnují mezi finanční instituce banky, svěřenské fondy, měnové burzy či družstevní záložny a další. Senátní návrh však mezi ně zahrnuje i digitální měny, účty a jejich směnu, informuje server BTCmanager.com.

Členka Výboru pro spravedlnost Dianne Feinsteinová uvedla, že "zákon kriminalizuje vědomé zatajení vlastnictví bankovního účtu".

Chcete se lépe vyznat (nejen) ve světě bitcoinu? Plánujete investice? Ptejte se v investiční poradně E15 Premium evangelisty kryptoměn Karla Fillnera >>>

Ačkoli se na posledním slyšení o zákonu přímo o kryptoměnách nemluvilo, výše zmíněná úprava definice finanční instituce by v praxi mohla vést podle BTCManager.com k tomu, že Američané budou trestáni za zatajení vlastnictví bitcoinů či jiných kryptoměn.

Na slyšení byla přítomna také členka výkonné rady americké bitcoinové burzy Coinbase Kathryn Haun Rodriguezová. Ta před několika měsíci napsala americkému Kongresu, že někteří uživatelé kryptoměn používají digitální měnu, aby utajili nelegální transfery. Rodriguezová se ale tentokrát k zákonu v souvislosti s digitálními měnami nevyjádřila.