Kam půjde cena bitcoinu? Kryptoměna dostala povolení k proniknutí na derivátovou burzu

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: profimedia

Cena bitcoinu už zase šplhá přes deset tisíc dolarů. Burzovní operátoři CME Group a CBOE Global Markets dostali povolení k obchodování s termínovými kontrakty na internetovou měnu bitcoin. 

Oznámila to americká Komise pro termínové obchodování s komoditami (CFTC). Operátoři podle CFTC prokázali, že navrhované termínové kontrakty splňují nezbytné regulační požadavky. CME a CBOE se tak mohou stát prvními tradičními burzovními operátory v USA, kteří zahájí obchodování s finančními kontrakty spojenými s bitcoinem, uvedla agentura Reuters.

CME uvedla, že obchodování s termínovými kontrakty na bitcoin zahájí 18. prosince. "Digitální měna bitcoin představuje komoditu, jakou se komise ještě nezabývala,“ uvedl její šéf Chris Giancarlo. O tom, zda bitcoin představuje komoditu či měnu, se však vede diskuze napříč různými institucemi.

Zajímáte se o kryptoměny a chcete poradit? Předplatitelé E15 Premium se mohou v investiční poradně obrátit na evangelistu bitcoinu Karla Fillnera >>>

Giancarlo navíc investory upozornil, že trh s bitcoiny zůstává převážně neregulovaný a mimo rámec působnosti jeho úřadu. "Investoři by si měli být vědomi případné vysoké úrovně cenového kolísání a rizika při obchodování s těmito kontrakty," prohlásil.

Bitcoin ve středu na platformě BitStamp poprvé překonal psychologicky důležitou hranici 10 tisíc dolarů a vyšplhal se až na rekordních 11 395 dolarů. Během čtvrtka ale jeho hodnota sestoupila až na devět tisíc dolarů.

Po dnešní zprávě CFTC se bitcoin vyšplhal nad 10 700 dolarů, pak ale o část zisků přišel. Kolem 15:15 SEČ se na platformě BitStamp prodával za 10 600 dolarů, připisoval si tak zhruba 6,6 procenta.

Bitcoin vznikl v roce 2009 jako alternativa oficiálních měn a během let se prosadil jako přední kybernetická měna světa. Vytváří ji síť počítačů se specializovaným softwarem naprogramovaným tak, aby uvolňoval nové virtuální mince stabilním a postupně se zpomalujícím tempem. Je navržen tak, aby ho nikdo nemohl ovlivňovat, ani vlády a centrální banky. Poslední bitcoiny se mají dostat do oběhu kolem roku 2140.