Prognóza: těžba ropy a zemního plynu v USA letos ještě vzroste

Těžba ropy frakováním v Texasu

Těžba ropy frakováním v Texasu Zdroj: Irekia - Eusko Jaurlaritza, Flickr (CC BY 2.0)

Americký vládní Úřad pro energetické informace (EIA) zvýšil svůj odhad letošní těžby ropy a zemního plynu ve Spojených státech. Těžba ropy podle nové prognózy stoupne na 9,35 milionu barelů denně (b/d). Únorový odhad počítal s objemem těžby na úrovni 9,3 milionu b/d. Odhad pro příští rok úřad v pravidelné měsíční zprávě naopak snížil.

V příštím roce ropná těžba v USA dosáhne 9,49 milionu b/d namísto 9,53 milionu, jak EIA předpokládal ještě v únoru. Úřad, který působí při ministerstvu energetiky, zveřejnil i mírně vyšší odhad těžby zemního plynu. Ta by letos měla stoupnout o pět procent a dosáhnout nového rekordu. Rekordní množství plynu by se tak v USA těžilo již pátým rokem za sebou.

Ještě v únoru EIA předpovídal, že produkce plynu v USA letos stoupne o 3,8 procenta. Další nárůst těžby předpokládá především díky efektivnější těžbě a vyšší produkci ropy, a to i přesto, že ceny ropy klesají a energetické společnosti omezují výdaje. Začíná to zpomalovat těžbu ropy z hlubokých břidlicových hornin, která v posledních letech stála za rozmachem produkce ropy v zemi. Vysoké dodávky z USA výrazně přispěly k prudkému snížení cen ropy, které se během loňského druhého pololetí propadly o zhruba 60 procent. Letos ale ceny mírně oživily.

EIA očekává pro tento rok i další růst spotřeby plynu v USA, a to o 3,1 procenta. Rovněž spotřeba plynu by tak měla dosáhnout rekordní úrovně již několikátým rokem v řadě.


source: tradingeconomics.com