Projev šéfky Fedu poslal akcie na Wall Street na letošní maxima

Wall Street

Wall Street Zdroj: ctk

Americké akcie oslabovaly, všechny počáteční ztráty ale smazaly a nakonec výrazně zpevnily. Jejich hlavní indexy tak uzavřely na letošních maximech. Investory na Wall Street podpořil opatrný postoj šéfky americké centrální banky (Fed) Janet Yellenové k dalšímu zvyšování úrokových sazeb. Na devizových trzích kvůli tomu oslaboval dolar.

Dow Jonesův index, který zahrnuje akcie třiceti předních amerických podniků, zpevnil o 0,56 procenta na 17.633,11 bodu. Širší index S&P 500 přidal 0,88 procenta na 2055,11 bodu, zatímco index technologického trhu Nasdaq Composite získal 1,67 procenta na 4846,62 bodu.

Yellenová uvedla, že Fed bude kvůli přetrvávajícím rizikům v globální ekonomice postupovat v dalším zvyšování úrokových sazeb opatrně. Fed už po posledním zasedání v polovině března předpověděl, že letos zvýší rozpětí základní mezibankovní sazby jen dvakrát po čtvrtině procentního bodu, namísto dříve předpokládaných čtyř kroků.

Pro trh byla slova Yellenové signálem dalšího možného odsunu příštího zvýšení úroků. Její přístup kontrastoval s nedávnými vyjádřeními některých jiných členů Fedu, kteří podpořili důraznější zpřísňování měnové politiky.

Dolar na devizových trzích po vystoupení šéfky Fedu výrazně oslabil. V závěru dne euro vůči dolaru přidávalo asi jedno procento na 11denní maximum 1,1302 USD. Vůči jenu americká měna oslabila zhruba o 0,7 procenta na 112,75 JPY a sestoupila z počátečního takřka dvoutýdenního maxima 113,80 JPY. Index, který měří hodnotu dolaru vůči koši šesti hlavních světových měn, sestoupil o 0,8 procenta na týdenní minimum 95,103 bodu.