Propad cen ropy vedl k posílení jenu, považuje se za bezpečný přístav

Japonský jen

Japonský jen Zdroj: CTK

Devizový trh reagoval na dnešní prudký pokles cen ropy posílením japonského jenu, který je považován za bezpečnou měnu, nakupovanou v dobách otřesů na trzích. Klesaly zejména měny zemí závislých na těžbě komodit. Později ale dolar oživil a jen ztratil počáteční zisky, když ceny ropy podpořila stávka v Kuvajtu.

Dolar se vůči jenu ráno propadl na 107,80 japonského jenu a ocitl se v blízkosti minima za 17 měsíců. Odpoledne už ale byl jeho kurz proti pátku beze změny kolem 108,80 japonského jenu. Euro vůči dolaru zpevnilo o 0,35 procenta na 1,1320 amerického dolaru. Dolarový index ke koši šesti měn ztrácel 0,2 procenta.

Ceny ropy Brent počátkem dne klesly až o sedm procent v reakci na to, že představitelům členských a nečlenských států Organizace zemí vyvážejících ropu se v katarském Dauhá nepodařilo dosáhnout dohody o zmrazení těžby na lednové úrovni. Později se ztráty ropy zmírnily pod tři procenta.

Obchodníci oslovení agenturou Reuters tento týden výraznější kolísání na devizovém trhu nečekají. Trh se zaměří na čtvrteční zasedání Evropské centrální banky, od něj se ale žádné kroky nečekají. V záporných číslech vesměs během dne zůstaly komoditní měny, k nimž se řadí kanadský a australský dolar nebo ruský rubl. Jejich ztráty se ale výrazně zmírnily.

Vývoj kurzu japonského jenu proti dolaruGraphical visualization of market data.Zdroj: ieconomics.com