Propad eura pokračuje, jen hlásí nový rekord

euro

euro Zdroj: profimedia.cz

Evropská měna se dnes vůči dolaru propadla nejníže za dva roky a k jenu na nejnižší hodnotu za téměř 12 let. Důvodem jsou obavy, že Španělsko bude muset požádat o pomoc ke splácení svých dluhů. Země již požádala partnery v eurozóně o pomoc pro své banky.

Euro vůči dolaru kleslo o 0,4 procenta na 1,2111 USD, když během dne se propadlo až na 1,2067 USD, nejníže od června 2010. K jenu euro oslabilo o 1,6 procenta na 95,01 JPY po propadu na 94,22 jenu, což byla nejnižší hodnota od konce roku 2000. Kurz dolaru vůči jenu se snížil o 0,2 procenta na 78,43 JPY.

Výnosy španělských dluhopisů rostou na nové rekordy, přestože ministři financí eurozóny v pátek schválili podmínky pomoci až 100 miliard eur pro rekapitalizaci španělských bank. Španělská autonomní oblast Valencie minulý týden požádala vládu o pomoc se splácením dluhů. V neděli svůj úmysl požádat o pomoc oznámila s Valencií sousedící Murcie. Podle médií se ke stejnému kroku chystá i dalších šest z celkových 17 regionů.

Euro kleslo nejen k jenu a dolaru, ale i k měnám, které obvykle oslabují v době, kdy na trhu roste nechuť k rizikovým obchodům. K australskému dolaru se propadlo na nové rekordní minimum, k libře nejníže za více než tři a půl roku a k norské koruně na nejnižší hodnotu za devět a půl roku.

Euro vůči jenu v posledních pěti letech:Euro vůči jenu v posledních pěti letechEuro vůči jenu v posledních pěti letech | E15

Kromě Španělska náladu vůči euru ovlivňují i zhoršující se vyhlídky Řecka. Německý list Der Spiegel o víkendu uvedl, že Mezinárodní měnový fond se nechce podílet na dodatečné pomoci pro Řecko. V úterý přijede do Atén tzv. trojka zahraničních věřitelů a MMF oznámil, že bude s vládou jednat o tom, jak vrátit hospodářský program zpět na správnou cestu, napsala agentura Reuters.