Propad obchodů na pražské burze nekončí, pokles už činí miliardu

Burzovní palác Praha

Burzovní palác Praha Zdroj: eduard erben E15

Burza Praha
2
Fotogalerie

Objem obchodů s akciemi na pražské burze stále klesá. V prvním čtvrtletí roku činil 39,5 miliardy korun, o miliardu méně než před rokem. Burza slaví v těchto dnech 25 let existence. Objem akciových obchodů se loni snížil o 30 miliard na 139 miliard korun. Obchody klesají nepřetržitě od roku 2007, kdy přesáhly bilion korun, vyplývá z informací Burzy cenných papírů Praha.

Obchodníci vnímají situaci pražské burzy rozporuplně. "Příběh pražské burzy rozhodně nelze označit za úspěšný. Pro srovnání objemy obchodování v sousedním Polsku dosahují desetinásobné výše," řekl Tomáš Pfeiler ze společnosti Cyrrus.

Problém podle něj tkví primárně v nezájmu českých podniků o vstup na burzovní trh. Zájmu investorů se těší zejména velké a stabilní firmy, které burzovní parket v poslední době spíše opouští.

Pověst pražské burzy rovněž poškodily případy společností NWR, Orco či ECM, jejichž akcie se po uvedení na trh propadly na zlomek své hodnoty, dodal.

Pražská burza sice není tak aktivní jako některé větší rozvíjející se trhy, ale celkem dobře plní svoji funkci, míní analytik České spořitelny Petr Bártek. Poskytuje podle něj investorům poměrně likvidní a transparentní participaci na vývoji místní ekonomiky, majitelé přes ni mohou zhodnotit svoji investici a dává firmám přístup k nedluhovému financování.

Dobrým příkladem fungování BCPP je umístění Monety. Trh byl bez problémů vstřebat i takto velkou emisi o objemu 35 miliard korun.

Bártek očekává, že objemy obchodování se budou s růstem ekonomiky pomalu zvyšovat, klíčem k výraznějším nárůstům či poklesům ovšem budou nové emise či naopak stažení akcií z burzy. Například zmiňovaná Moneta nyní pravidelně patří mezi tři nejobchodovanější emise na trhu, připomněl.

Vzhledem k plánovanému stažení akcií Fortuny a Pegas Nonwovens z burzy lze naopak podle Pfeilera očekávat, že trend poklesu objemu obchodů bude i nadále pokračovat. Ochabující objemy by pomohl rozhýbat právě vstup velké a stabilní společnosti na hlavní parket pražské burzy.

Vzhledem k nízkým nákladům na dluhové financování však neočekává, že by velké firmy v nejbližší budoucnosti ekvitního financování výrazněji využívaly.

Akciím na pražské burze se ovšem letos daří. "Pražská burza je zatím letos jedním z nejlépe performujících akciových trhů na světě. A oprávněně. Česká burza se vyhnula v posledních letech mnoha světovým trendům, které na globální akciové trhy působily řadu let pozitivně, ale nyní se otáčejí a tlačí naopak akcie ve světě směrem dolů," uvedl makléř BH Securities Martin Vlček.

Vysoký dividendový výnos většiny českých titulů zvyšuje podle něj jejich atraktivitu a zároveň tlumí možné poklesy a turbulence ceny. Dalším důvodem dobrého výkon české burzy je také fakt, že sektorové složení českého indexu je odlišné od světových trhů. V Praze je většina akcií z oboru financí, energetiky a telekomunikací. Telekomunikace a energetika jsou spíše defenzivní sektory.

BCPP je z 92,74 procenta dceřinou společností skupiny CEE Stock Exchange Group (CEESEG), největší burzovní skupinu v regionu střední a východní Evropy.