Vývoj akcií investory ještě zabolí, varuje Bloomberg

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: profimedia

Akcie
Americká burza cenných papírů se sídlem v New Yorku, ilustrační
3
Fotogalerie

Akciový trh od dubna 2010 zaznamenal čtyři korekce podobné té aktuální. V průměru trvalo sedm měsíců, než se akcie z propadu dostaly. Se zvratem nynějšího trendu proto nelze až do srpna počítat, upozorňuje agentura Bloomberg.

Věci se vždy v danou chvíli jeví horší, než ve skutečnosti jsou, uvádí ve své analýze agentura Bloomberg.

Mnohým investorům připadají současné výkyvy akciových trhů tak krušné mimo jiné proto, že už na podobně strmý pád akcií pozapomněli, respektive je vytěsnili ze svého povědomí. Statistiky podle Bloombergu každopádně ukazují, že představa rychlého zotavení je nerealistická.

Od roku 2009 trvala každá z korekcí amerických akcií v průměru 200 dní, přičemž index S&P 500 obvykle osekala o 14 procent. To znamená, že pokud by ta dnešní skončila již tento týden - což je velmi nepravděpodobné - jednalo by se o druhou nejkratší a nejmělčí z nich.

„Jedná se ale o velmi stresující záležitost,” popisuje hlavní stratég společnosti Weeden & Co Michael Purves. „Je to jako jít do posilovny a zvedat závaží poté, co jste tam dva roky nebyli. Je to z části normální psychologická, emocionální reakce,” vysvětluje. 

Situace působí ještě hůře s přihlédnutím k tomu, jak klidné byly trhy od posledních turbulencí v letech 2015 a 2016.

Jednotlivé akcie sice pravidelně navyšovaly a klesaly i o pět procent, index S&P 500 ale v letech 2016 a 2017 prošel hned několika měsíci, ve kterých se jeho hodnota nepohnula žádným ze směrů ani o jedno procento.

„Měli jsme tu neuvěřitelně nízkou volatilitu, ale trhy mají jít nahoru a dolů,” doplňuje pro Bloomberg hlavní tržní stratég společnosti JonesTrading Michael O'Rourke. „Z historického pohledu jsou současné události jen takovým výkyvem,” uklidňuje O'Rourke.

„Je důležité zůstat v pohodě”, říká Walter Hellwig, viceprezident ve společnosti BB&T Wealth Management, která se stará o jmění v hodnotě více než 17 miliard dolarů. „Schovávám si seznam toho, co všechno se během finanční krize pokazilo a čas od času jej zkontroluju, abych zjistil, jak na tom jsme. Máme k tomu daleko,” ujišťuje Hellwig.

Konějšivá slova ovšem kontrastují s dřívějším vyjádřením bývalého šéfa Fedu Alana Greenspana. „Vidím dvě bubliny: jde o trhy s akciemi a dluhopisy,“ prohlásil Greenspan s tím, že právě druhá jmenovaná „může být kritickou.“