„Prvek budoucnosti“ lithium investorům slušně vydělává už teď

Budoucnost pro lithium? Mj. v bateriích a automobilovém průmyslu

Budoucnost pro lithium? Mj. v bateriích a automobilovém průmyslu Zdroj: Reuters

Nejčastěji je lithium skloňováno jako prvek budoucnosti – lehký kov je nezbytnou součástí pro výrobu baterií pro elektromobily. Na jeho rostoucí cenu a potenciál začali reagovat také investoři, kteří do prvku investují například skrze fondy. 

Zprostředkováním výnosných investic do lithia se chlubí například burzovně obchodovaný fond Global X Lithium & Battery Tech. Ten v minulém roce zažil více než padesátiprocentní nárůst i přesto, že lithium tvoří jen část jeho portfolia. Trh s lithiem sice mezi lednem a únorem zažil pád, z něj se ale stejně rychlým tempem v posledních dnech dostává zpět nahoru.

Analytička investiční společnosti xPartners Silvia Holá zároveň upozorňuje na boom i „čistě lithiových“ investic, jejichž hodnosta rostla ještě rychlejším tempem. Příkladem může být například chilská Sociedad Quimica Minera de Chile, čínské firmy Tianqi Lithium a Jiangxi Ganfeng Lithium nebo kanadská Lithium Americas.

Na podobné vlně jako lithium se nyní podle Holé pohybuje také palladium, jehož cena překročila hranici 1100 dolarů za unci (28,3 gramu). I u něj investoři doporučují vložit peníze do firem, jež drahý kov zpracovávají. I cena palladia zažila v posledních týdnech stejně jako lithium propad, postupně se však dostává na původní úroveň.

Riziko investice do těžařských firem a fondů spočívá především v nalézání nových ložisek kovů, čímž by mohlo dojít k prudšímu poklesu jejich ceny.

Hlavními globálními producenti lithia jsou v současnosti Chile, Čína, Argentina a Bolívie. Zásoby lithia jsou také v České republice, nejznámější ložisko se nachází v krušnohorském Cínovci. Stále ale není zřejmé, kdy těžba začne a zda vůbec bude rentabilní. Kov se totiž v podzemí nenachází v čisté podobě. Palladium je rovněž důležitý prvek pro automobilový průmysl – nachází se například v katalyzátorech.

Jak být bohatý? Dozvíte se to v investičním magazínu E15

Video placeholde

Jak být bohatý - investiční magazín E15 Premium • E15