RB: Region střední a východní Evropy letos poroste o 3,8 procenta

Raiffeisen

Raiffeisen Zdroj: ctk

Hospodářství zemí střední a východní Evropy letos podle studie Raiffeisen Bank International poroste. Nákupní příležitosti vidí banka především v Rusku a na akciových trzích zemí jihovýchodní Evropy. Velmi rozdílné tempo oživení zemí střední a východní Evropy z loňského roku se bude v letošním roce ještě dále zvyšovat, tvrdí hlavní ekonom Raiffeisen Bank International Peter Brezinschek.

„V čele jsou země, které mají vysoce konkurenceschopné exportní ekonomiky. Expanze je silná především u zemí úzce navázaných na německou ekonomiku,“ dodal.

Země střední Evropy by tak letos měly růst v průměru o 3,3 procenta, naopak země jihovýchodní Evropy porostou pouze o 1,9 procenta. Kromě menšího exportu je hlavním rozdílem i pomalu se obnovující poptávka domácností. Nejrychleji by však měly růst země bývalého Společenství nezávislých států, které by letos měly růst o 4,5 procenta. Celý region by tak letos měl zvýšit HDP o 3,8 procenta.

Některé země regionu, mezi nimi Česká republika a Polsko, podle Brezinscheka ve zbytku roku zvýší úrokové sazby, v ostatních zemích bude kromě inflace nastavení sazeb ovlivňovat i výše kurzu domácí měny.

Aktuální oživení ekonomiky může podle něj vést i k růstu akcií, k tomu může dojít především v Rusku a zemích jihovýchodní Evropy. Z jednotlivých titulů pak doporučuje např. OMV, finanční skupinu conwert, z telekomunikací pak Magyar Telecom.