Rekordně vysoko jsou už i evropské akcie

Burza

Burza Zdroj: ctk

Evropské akcie nezůstávají pozadu za americkou konkurencí, kde akciové indexy Dow Jones a S&P 500 dosahují rekordních hodnot několikrát do týdne. Včera posunul hlavní britský akciový index FTSE 100 své maximum za více než 12 let, když skončil na 6789 bodech. Takto vysoko britské akcie nebyly od září roku 2000.

Po pondělním půlprocentním růstu přidal včera FTSE 100 další dvě desetiny procenta. Minulý týden posílil o 1,5 procenta a díky stimulům britské centrální banky od ledna přidal již 15 procent.

Řada investorů vlastně ale ani netuší, proč akcie rostou. „Tato akciová rallye trpí opravdu nízkou úrovní přesvědčení, že je opodstatněná,“ řekl agentuře Bloomberg Marino Valensise, investiční ředitel londýnské společnosti Baring Asset Management, která spravuje 60 miliard dolarů. „My stejně jako naši klienti máme britský akciový trh rádi. Dává nám za velmi nízkou cenu možnost zúčastnit se v Londýně růstu na rozvíjejících se trzích přes obchodované společnosti z těchto zemí. A to je asi pohodlné pro většinu investorů,“ dodal Valensise.

Britským společnostem tento týden pomáhají pozitivní hospodářské výsledky či zlepšená doporučení předních investičních bank. Překvapivě dobré výsledky poslaly v pondělí nahoru akcie nízkonákladových aerolinek Ryanair téměř o osm procent, včera již tento růst však korigovaly 1,8procentním poklesem.

Vývoj indexu FTSE 100Vývoj indexu FTSE 100 | E15

Letos posilují i další akciové trhy. Za tím britským však o něco pokulhávají. Německý DAX od začátku roku posílil o více než 11 procent, francouzský CAC pak o 10,5 procenta, ale například polský index WIG letos o tři procenta přišel. Pražský index PX od ledna odepsal dokonce 5,5 procenta.

Ještě lépe než britské akcie jsou na tom letos americké. Velmi povolené kohoutky tamní centrální banky letos vyhnaly širší index S&P 500 již téměř o 17 procent vzhůru. Dobře si vede také index Dow Jones, který letos posiluje o více než 17 procent.

Štěstíčku naproti