Retailoví investoři dál nakupují akcie automobilky Tesla ve velkém. Propadům navzdory

Akcie kalifornské automobilky Tesla jsou u drobných investorů obzvláště populární.

Akcie kalifornské automobilky Tesla jsou u drobných investorů obzvláště populární. Zdroj: Reuters

Ani akciím automobilky Tesla se nevyhýbají letošní burzovní výprodeje. I tak se společně s cennými papíry dalších velkých technologických firem nadále těší obrovské oblibě zejména individuálních investorů.

Analytická společnost Vanda Research ve středu uvedla, že drobní burziáni v předešlých pěti dnech více nakupovali, než prodávali cenné papíry výrobce elektromobilů. Pokyny k nákupu podle dat firmy Vanda předčily příkazy k prodeji o stovky milionů dolarů.

Investory od nákupů neodradil ani poměrně prudký pokles ceny akcií Tesly, který začal v druhé polovině září. Ještě okolo 20. září byl kurz i přes 300 dolarů, na začátku října už byl o přibližně 20 procent níž. Ve čtvrtek a v pátek pak propad pokračoval, zřejmě pod vlivem zpráv, že Musk chce přece jen koupit sociální síť Twitter a díl hotovosti  bude muset zřejmě získat prodejem části svého podílu.

Od začátku letošního roku se tak akcie Tesly propadly dokonce o více než 40 procent. Pro srovnání, hlavní americký burzovní index S&P 500, který měří vývoj cen akcií největších amerických korporací,  letos odepsal „pouze“ čtvrtinu své hodnoty. 

Malí hráči zdá se věří, že jakýkoliv propad je dobrou příležitostí k nákupu. Přece za posledních pět let vzrostl kurz akcií Tesly přibližně devítinásobně a mezi řadou investorů panuje přesvědčení, že podobný vývoj bude pokračovat i do budoucna. Utvrzuje je v tom mimo jiné náskok Tesly ve výrobě aut na elektrický pohon oproti konkurentům z řad tradičních výrobců osobních vozů a také síla této značky. A tak zdá se přehlíží například možné negativní dopady případné recese, ať už ve Spojených státech či globální.

„Zájem retailových investorů je stěžejní pro další vývoj ceny akcií Tesly,“ uvedli v komentáři analytici společnosti Vanda Research. V této souvislosti poznamenali, že akcie Tesly mají společně s cennými papíry firmy Apple až nadprůměrné zastoupení v portfoliích drobných burzovních hráčů.

V tom se ostatně data Vandy shodují mimo jiné i s údaji o obchodech českých klientů brokerské platformy eToro, která rovněž vyšla v předchozích dnech. V portfoliích českých investorů jsou stabilně nejvíce zastoupeny právě akcie firem Apple a Tesla. Následují další mega cap firmy, tedy společnosti s nejvyšší tržní hodnotou – Meta Platforms, Amazon, Microsoft, NVidia a Alphabet. 

Otázkou je, zda by pro drobné investory s dlouhodobým investičním horizontem při takovém složení portfolia nedával větší smysl nějaký indexový fond, například kopírující zmíněný S&P 500 či globální ukazatel MSCI World. Dlouhodobé zhodnocení by pravděpodobně bylo vyšší než při aktivním obchodování.