Ropa je na cestě k týdennímu poklesu. Dolu jí tlačí obavy z omikronu

Ropná plošina.

Ropná plošina. Zdroj: Profimedia.cz

Ropa v pátek ztrácela více než dolar a vinou nejistoty kolem koronavirové varianty omikron je na cestě k týdennímu poklesu. Dolů ji tlačí obavy z poklesu poptávky kvůli možnému obnovení uzávěr.

Cena severomořské ropy Brent krátce po 16:30 vykazovala pokles o 2,45 procenta na 73,18 dolarů za barel. Americká lehká ropa West Texas Intermediate (WTI) ve stejnou dobu ztrácela 2,5 procenta a prodávala se za 70,54 dolaru za barel.

Počty nakažených variantou omikron v Dánsku, Jižní Africe a v Británii se každé dva dny zdvojnásobí. Dánská premiérka Mette Frederiksenová dnes oznámila, že její vláda zavede nová omezení, aby zabránila rychlému šíření nákazy. Některé firmy ve Spojených státech kvůli omikronu přehodnocují plány návratu zaměstnanců do kanceláří.

Video placeholde
Co určuje cenu ropy? • Videohub

Do ceny ropy se promítá i rostoucí nabídka. Organizace zemí vyvážejících ropu (OPEC) a její spojenci sdružení ve skupině OPEC+ nadále počítají s tím, že v lednu budou na trh dodávat o 400.000 barelů denně (bpd) více.

Analytici ze společnosti Goldman Sachs navzdory dopadům omikronu na poptávku po ropě a na mobilitu odhadují, že poptávka bude v letech 2022 a 2023 rekordní.