Ropa otočila. Aktuálně padá kvůli nárůstu amerických zásob

Ropná úložiště v městě Cushing, které je považováno za americkou „křižovatku ropovodů“

Ropná úložiště v městě Cushing, které je považováno za americkou „křižovatku ropovodů“ Zdroj: Reuters

Ropná úložiště v městě Cushing, které je považováno za americkou „křižovatku ropovodů“
Ropná úložiště v městě Cushing, které je považováno za americkou „křižovatku ropovodů“
Cena ropy zažila historický propad
4
Fotogalerie

Ceny ropy ve středu výrazně klesají. Může za to nárůst zásob USA a přetrvávající pokles poptávky na trhu, jež převážily nad optimismem, že uvolňování karanténních opatření povede k oživení poptávky po surovině.

Krátce po 19:35 SELČ odepisovala severomořská ropa Brent sedm procent na 28,79 dolaru za barel. Americká lehká ropa WTI ve stejnou dobu klesala o šest procent na 23,10 dolaru za barel.

Zásoby ropy ve Spojených státech minulý týden vzrostly podle údajů amerického státního úřadu pro energetické informace EIA o 4,6 milionů barelů na 532,2 milionu barelů. To bylo méně, než očekávali analytici oslovení agenturou Reuters, kteří odhadovali, že se zásoby zvýší o 7,8 milionu barelů.

V dubnu klesla globální poptávka po ropě kvůli karanténním opatřením o více než 20 procent. Vzhledem k tomu, že například Itálie, Španělsko, Nigérie či Indie a z amerických států třeba Ohio povolily karanténní opatření, investoři nyní očekávají oživení poptávky.

Cena ropy Brent letos klesla o téměř 60 procent a minulý měsíc spadla nejníže za 21 let. Důvodem byl prudký propad poptávky způsobený šířením nemoci Covid-19 a neochota předních světových producentů ropy dohodnout se na snížení těžby. Nakonec se skupina OPEC+, zahrnující ropný kartel a další přední těžaře v čele s Ruskem, dohodla, že od 1. května sníží těžbu o 9,7 milionu barelů denně.

Podle dvou informovaných zdrojů agentury Reuters klesla produkce ropy v Rusku za prvních pět květnových dní na 8,75 milionu barelů denně. To se blíží plánu na květen a červen, který je v linii se zmíněnou dohodou skupiny OPEC+stanovený na 8,5 milionu barelů denně.