Koronavirus zatím české akcie připravil o desetinu hodnoty. „V“ křivku vykreslují jen některé

ČEZ

ČEZ Zdroj: Reuters

České akcie v době pandemie od počátku března ztratily podle indexu PX deset procent hodnoty. Hluboké propady na zahraničních burzách se zastavily 23. března, kdy americká centrální banka Fed oznámila masivní finanční injekce na podporu ekonomiky.

Německé akcie, měřené indexem DAX, jsou za duben silnější o 10,4 procenta. Index 600 největších evropských akcií (Stoxx 600) dokázal za duben vzrůst o 7,5 procenta a americké akcie (index Dow Jones) jsou silnější o 12,3 procenta. „Srovnáme-li však současné hodnoty akcií se začátkem března, tak německé ztrácí skoro osm procent a ještě o něco hůře je evropský Stoxx (minus 8,5 procenta). Index Dow Jones ztrácí za dva měsíce těsně přes tři procenta,“ uvedl analytik společnosti Starteepo Dušan Jilčík.

Pandemie koronaviru a s ní spojené restrikce a turbulentní vývoj na globálních finančních trzích během letošního jara rozvlnily i jinak poměrně stojaté vody pražské burzy, charakteristické vysokým zastoupením titulů vyplácejících nadstandardně vysokou dividendu, upozornil analytik Raiffeisen investiční společnosti Martin Zezula.

Právě obava ohledně budoucích dividend, podpořená uvolněním měnových podmínek České národní banky, podle něj srazila akcie bankovních domů, které tak lze považovat v rámci likvidních titulů za hlavní poražené uplynulých týdnů. Pokles úrokových sazeb ČNB má za následek pokles úrokových marží, a tedy i bankovních zisků.

Ukázkový „V-obrat“ a smazání valné většiny únorových a březnových ztrát v dubnu naopak předvedly akcie elektrárenské společnosti ČEZ, kde zveřejněné hospodářské výsledky a managementem navržená dividenda z loňského zisku investory příjemně překvapily, dodal Zezula.

V případě světových akcií byly větší rozdíly ve výkonnosti, než napříč regiony mezi akciemi firem působících v různých sektorech ekonomiky. Dařilo se akciím farmaceutických a biotechnologických firem, výkonnost širokých akciových indexů ale překonávaly též například společnosti působící v informačních technologiích, internetovém prodeji, on-line zábavě apod. Za všechny jmenoval Zezula Amazon či Netflix. Za poražené lze podle něj proti tomu považovat většinu tradičních odvětví, s ohledem na rekordně nízké ceny ropy pak zejména akcie energetických společností.