Ropa padá k hranici 60 dolarů, podle analytiků jen dočasně

Jediným přepravcem ropy do České republiky je společnost Mero.

Jediným přepravcem ropy do České republiky je společnost Mero. Zdroj: e15, anna vackova

Cena ropy Brent dosáhla nového pětiletého minima a téměř prolomila hranici šedesáti dolarů za barel. Směřování její ceny dolů urychlila opakovaná prohlášení organizace OPEC o záměru nijak svou produkci neomezovat. Podle odhadů analytiků se ale v příštím roce severomořská ropa postupně vrátí k ceně až o dvacet dolarů vyšší než v současnosti.

Celosvětové ceny ropy během posledního půl roku srazil nadbytek americké lehké ropy. Organizace OPEC, kam USA nepatří, ale argumentuje, že omezením těžby by dosáhla jen k minimální korekce. Naopak by znamenala dobrovolné vzdání se podílu na trhu. „Rozhodnutí padlo, do ničeho zasahovat nebudeme,“ uvedl generální tajemník OPEC Abdulláh al-Badrí „Shodli jsme se, že i nadále bude důležité pokračovat v současném objemu těžby,“ dodal.

Severomořský Brent se po těchto slovech propadl o dalších 1,57 dolaru až na 60,28 dolarů. Místo prolomení hranice 60 dolarů ale následovalo mírné vzepětí (na 62,85). Stejný vývoj zaznamenala také americká ropa WTI. Po prolomení pětiletého minima se nakonec dostala přes 58 dolarů.

Podle analytiků jsou tyto cenové skoky důsledkem spekulativních obchodů i reakcí trhu na zprávy z Libye, kde pokračující boje mezi ozbrojenými frakcemi přerušily provoz dvou největších ropných překladišť. „Trh zřejmě šel dolů příliš brzy,“ uvádí Tamas Varga z makléřské firmy PVM Oil Associates.

Vývoj ceny ropy Brent

Také odhady budoucích cen ropy se v uplynulých týdnech vytrvale snižovaly. „Můžeme čekat prolomení hranice 60 dolarů za barel Brentu,“ říkají analytici Barclays Bank, kteří současně upozorňují, že tato hladina je dlouhodobě neudržitelná.

V první polovině roku 2015 proto očekávají průměrnou cenu 67 dolarů za barel, která v jeho závěru vzroste dokonce na 78 dolarů. Také National Australia Bank odhaduje podobný vývoj. Ze 75 dolarů v prvním čtvrtleté 2015 poroste Brent až na 80.