Ropa zdražila nejprudším tempem od roku 2009. Za měsíc o pětinu

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: ctk/ap

Cena ropy Brent si za celý měsíc připsala nejvyšší zisk za sedm let a americké ropy za poslední rok. Vývoj na trhu ovlivňoval hlavně slabý dolar a údaje o těžbě v USA a na Blízkém východě.

Cena severomořské ropy Brent nakonec klesla o jeden cent a uzavřela na 48,13 dolaru za barel. Za celý duben však stoupla o 21,5 procenta, což byl nejvyšší měsíční růst od května 2009. Americká lehká ropa WTI dnes zlevnila o 11 centů na 45,92 dolaru. Za celý měsíc si připsala 20 procent.

Počáteční růst cen zbrzdila zpráva o zvýšení těžby na Blízkém východě. Podle výpočtů agentury Reuters těžba ropy v rámci ropného kartelu OPEC v dubnu stoupla o 170 tisíc barelů na 32,64 milionu barelů za den a ocitla se blízko rekordního maxima. Přispěly k tomu hlavně Írán a Irák.

Nálada investorů však zůstává optimistická. Investiční banka Jefferies dnes uvedla, že trh začíná být lépe vyrovnaný a v druhé polovině roku by se trh z přezásobeného mohl stát naopak nedostatečně zásobeným.

Mimo ropný kartel OPEC však těžba klesá, zvláště v USA. To zvyšuje naději, že to nejhorší z dvouletého období nadměrných dodávek ropy na trhy by mohlo být zažehnáno. Cenu ropy také podporuje pokles dolaru, který zlevňuje ropu pro neamerické investory a jejich zájem o ropu tak roste.