Rostoucí optimismus na burzách zchladil Schäuble

Burza

Burza

Na vlně optimismu zahájily obchodování tento týden západoevropské i asijské burzy. Společným jmenovatelem zlepšené nálady je kromě očekávání dobrých hospodářských výsledků některých podniků ve třetím čtvrtletí hlavně naděje, že Evropa přijde do nedělního summitu EU s komplexním plánem, jak vyřešit svou dluhovou krizi. Rostoucí očekávání investorů ale během dne zchladil německý ministr financí Wolfgang Schäuble, který řekl, že od víkendového jednání nelze čekat žádné definitivní řešení.

Západoevropské akcie zahájily týden dopoledním růstem o více než jedno procento. K optimistické náladě přispěla mimo jiné skončená schůzka ministrů financí a guvernérů centrálních bank skupiny G20 v Paříži. Nepřinesla sice nic konkrétního, posílila ale naděje na rychlejší vyřešení evropské dluhové krize. Mluvilo se o odhodlání vypracovat rázný plán, jak zabránit bankrotu Řecka, posílit banky a zastavit šíření dluhové nákazy.

Evropské akciové trhy během posledních devíti dnů stouply o víc než 10 procent. Panevropský index FTSEurofirst 300 během dopoledne vykazoval další nárůst až o 1,3 procenta. Ránu přílišným očekáváním ale zasadil německý ministr financí Schäuble. Po jeho slovech tlumících naděje na brzké definitivní řešení krize ale akciové zisky začaly klesat a dostaly odpoledne naopak do záporných hodnot.

„Riziková aktiva byla ráno oceněna lépe, bylo to ale spíše díky optimismu, než kvůli základním ekonomickým parametrům. Moc se ale nekupují a teď se dostávají na reálnější úroveň,“ poznamenal jeden z makléřů, citovaný agenturou Reuters.

Schäubleho pohled pak potvrdil i mluvčí německé kancléřky Angely Merkelové. „Sny o tom, že příští pondělí bude po všem a problémy budou vyřešeny, není možné naplnit,“ uvedl Steffen Seibert. Dodal, že hledání způsobu ukončení krize se určitě překlopí i do příštího roku. Finančním trhům pak Siebert vzkázal, že kancléřka nemá v úmyslu se před nedělním summitem setkávat s bankéři.

Vývoj německého indexu DAX za poslední tři měsíce

DAXDAX

Japonské akcie na šestitýdenním maximu

Na pozitivní vlně očekávání brzkého vyřešení evropských problémů se vezly i akcie v Asii. Schäubleho prohlášení do tamního obchodování nezasáhlo a hlavní index japonských akcií vystoupal na zhruba šestitýdenní maximum.

Hlavní index Nikkei 225 si připsal 131,64 bodu a den uzavřel vyšší o 1,5 procenta na hodnotě 8879,60 bodu. Během dne se dostal až nad 8911 bodů, po zveřejnění horšího výhledu ekonomiky se ale části zisků vzdal.

Celkový růst akcií v Japonsku nepoznamenal ani vysoký propad akcií společnosti Olympus, který souvisí s překvapivým vyhazovem šéfa podniku Michaela Woodwarda a jeho údajnou snahou vyšetřit nestandardní platby v souvislosti s některými akvizicemi.