Rozpad eurozóny by srazil ekonomiku EU

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: profimedia.cz

Že se evropští politici snaží držet eurozónu vcelku za jakoukoli cenu, není podle ekonomů žádné překvapení. Náklady na její rozpad by totiž byly nedozírné. „Rozpad eurozóny by evropský HDP srazil o třetinu,“ myslí si Erik Nielsen, hlavní ekonom banky UniCredit.

„Případné škody se špatně odhadují, nicméně by to byla matka všech krizí,“ sdělil deníku E15 Nielsen.

Podle ekonomů by v případě zániku měnové unie bylo velmi obtížné určit měnové kurzy nových měn. „Nyní je v eurozóně a částečně i mimo ni vše – mzdy, závazky, kontrakty – nasmlouváno v eurech. V případě nutnosti přechodu na nové měny je téměř jisté, že by se nové ocenění neudělalo dobře, a to by přineslo vlnu krachů celým spektrem hospodářství,“ vypočítá Nielsen.

Potenciální zánik eura by stál 30 miliard dolarů i rozvojové země, které by přišly o vývozní evropské trhy, spočítala agentura Oxfam. Doug McWilliams z britského Centra pro ekonomický výzkum před rokem spočítal, že jen odchod Řecka z eurozóny by unii vyšel na 750 milionů eur.

I když se to nelíbí periferním členským státům, kterým musela unie pomoci přímou finanční injekcí nebo Evropská centrální banka nakoupila jejich dluhopisy, i po rozpadu eurozóny by Německo zůstalo hybnou silou starého kontinentu. „Pokud za 20 let nebude eurozóna, popřípadě ani Evropská unie existovat, kam myslíte, že budou do Evropy přijíždět zástupci velkých ekonomik jako Spojených států nebo Číny?“ pokládá řečnickou otázku Nielsen a pokračuje, „nebude to Londýn ani Paříž nebo Stockholm, bude to Berlín.“

Petr Zahradník: Rozpad eurozóny po x-té ?