Rubl pokračuje v sestupu, k dolaru klesl na nové minimum

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: CC BY 2.0: Steve Fan via Flickr

Rubl dnes pokračuje ve výrazném propadu poté, co jej čtvrteční podpora ruské centrální banky nedokázala ubránit před dalším sestupem. Krátce po zahájení dnešního obchodování se kurz ruské měny k americkému dolaru přiblížil hranici 57 rublů za dolar a sestoupil k americké měně na nové historické minimum. Dolů míří i ruské akcie, které sledují pokles cen ropy na světových trzích.

Kolem 8:30 našeho času ztrácel rubl k dolaru zhruba 0,7 procenta na 56,83 rublu. K jednotné evropské měně euro oslaboval o více než 0,7 procenta na 70,40 rublu.

Ruská centrální banka ve čtvrtek zvýšila základní úrokovou sazbu o jeden procentní bod, aby podpořila domácí měnu a zbrzdila inflaci. Rubl od začátku roku ztratil více než 40 procent. Oslabuje jej prudký pokles cen ropy na světových trzích i vliv západních sankcí uvalených na Rusko kvůli jeho politice vůči sousední Ukrajině.

Slabý rubl nás poškozuje, uznal premiér Medveděv
Slabý kurz rublu poškozuje ruskou ekonomiku, která v důsledku západních sankcí už přišla o desítky miliard dolarů. Řekl to ruský premiér Dmitrij Medveděv. Upozornil přitom, že sankce poškozují i ty země, které sankce na Rusko kvůli jeho postupu v ukrajinské krizi uvalily.
„Naše ekonomika pravděpodobně ztratila desítky miliard dolarů,“ odpověděl Medveděv na otázku k dopadům sankcí. Ruský ministr financí Anton Siluanov již v listopadu odhadl, že ztráty, které Rusku způsobují sankce spojené s ukrajinskou krizí představují zhruba 40 miliard dolarů (téměř 900 miliard korun) ročně.

Brent nejlevnější za pět a půl roku

Cena severomořské ropy Brent klesla v noci na dnešek kvůli pokračujícím obavám z převisu nabídky nad poptávkou na nejnižší úroveň za pět a půl roku. Ze stejných důvodů zlevňovala ve čtvrtek i americká lehká ropa, která poprvé po pěti letech sestoupila pod psychologickou hranici 60 dolarů za barel.

Cena ropy tvoří spolu s prodejem ruského zemního plynu skoro polovinu příjmů ruského státního rozpočtu. Pokles cen ropy dnes sledovaly ruské akcie. Index RTS, jehož hodnota se stanovuje v dolarech, ztrácel více než tři procenta. Rublový index MICEX odepisoval kolem 1,4 procenta.

Vývoj ceny ropy Brent