Ruská centrální banka snížila odhad ceny ropy na letošní rok

Ropa, ilustrační foto

Ropa, ilustrační foto Zdroj: CTK

Ruská centrální banka snížila odhad průměrné ceny ropy na letošní rok na 35 dolarů za barel, zatímco dosud počítala s cenou 50 dolarů. Uvedl to první viceguvernér banky Dmitrij Tulin. Cena severomořské ropy Brent, od které se odvíjí propočet exportu ropy z Ruska, se od začátku letošního roku většinou drží pod hranicí 35 dolarů za barel.

V letech 2017 až 2018 prognóza ruské centrální banky počítá s průměrnou cenou 45 dolarů za barel, uvedla agentura Reuters. Kvůli převisu nabídky nad poptávkou se světové ceny ropy od poloviny roku 2014 propadly o více než 70 procent. Dnes Brent stojí méně než 32 dolarů za barel.

Levná ropa způsobuje Rusku vážné problémy. Hrubý domácí produkt (HDP) se loni propadl o 3,7 procenta, a zaznamenal tak nejvýraznější pokles od roku 2009, kdy světovou ekonomiku svírala globální finanční krize. Hospodářskou situaci v Rusku nyní komplikují i sankce, které na Moskvu uvalily západní země kvůli jejímu postupu v ukrajinské krizi.

Rusko je největším producentem ropy na světě. V lednu se těžba ropy v Rusku vyšplhala na nové postsovětské maximum 10,88 milionu barelů denně z 10,80 milionu barelů denně v předchozím měsíci. Prodej ropy a zemního plynu zajišťuje v Rusku více než polovinu příjmů státního rozpočtu.