Růst zisků firem z S&P 500 ztrácí dech

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: ctk

Americké společnosti zakončily loňský rok nejnižším nárůstem ziskovosti za poslední dva roky. Firmy zastoupené v indexu S&P 500 vydělaly v posledním loňském čtvrtletí v průměru 24,74 dolaru na akcii. Vyplývá to z odhadů analytiků zkompilovaných agenturou Bloomberg. Předpokládaný meziroční nárůst zisků o šest procent je tak nejmenší od třetího čtvrtletí roku 2009, tedy krátce poté, co začalo ve Spojených státech pokrizové oživení.

Analytici očekávají, že hospodářské výsledky firem z indexu S&P 500 jako celku poruší sérii po sobě jdoucích osmi čtvrtletí s meziročním dvouciferným nárůstem zisků. Na vině jsou zhoršující se vyhlídky světové ekonomiky, nekončící dluhová krize v eurozóně a zpomalení rozvíjejících se ekonomik.

Tradičně první reportovala včera po uzavření amerického trhu své výsledky společnost Alcoa, největší americký producent hliníku. Její výsledky by měly posloužit jako indikátor stavu trhu. Investory zajímá především, jak rozdílné ekonomické trendy v Asii, Evropě a Spojených státech ovlivnily výsledky hospodaření Alcoi. Analytici snižovali svá očekávání hospodářských výsledků Alcoi, až se v průměru dostali na očekávání ztráty.

 

„Myslím, že začínající výsledková sezona ukáže značné rozdíly mezi americkými exportéry a společnostmi orientovanými na domácí trh,“ řekl Jacques Porta, portfolio manažer pařížské společnosti Ofi Patrimoine.

Míra americké nezaměstnanosti na konci loňského roku klesla na téměř tříleté minimum a analytici letos očekávají růst americké ekonomiky o 2,1 procenta, zatímco hospodářství EU by mohlo poklesnout o 0,2 procenta – a pokud čínská ekonomika poroste předpokládaným tempem 8,5 procenta, bude to nejpomalejší růst za jedenáct let.

Propad akcií

Index S&P 500 loni ztratil 0,04 procenta, což je nejmenší roční změna od roku 1947. Evropský Stoxx Europe 600 Index přišel o jedenáct procent, index asijsko-pacifického regionu MSCI Asia Pacific odepsal dokonce sedmnáct procent. Zisky za poslední čtvrtletí loňského roku pro společnosti z indexu Stoxx Europe 600 patrně meziročně poklesly o 21 procent. Znamená to největší pokles od druhého čtvrtletí roku 2009.