S ropou padá i rubl, poprvé překročil hranici 50 rublů za dolar

Rubl rekordně oslabuje vůči dolaru

Rubl rekordně oslabuje vůči dolaru Zdroj: ctk

Ruský rubl dál prudce klesl a poprvé překročil hranici 50 rublů za dolar. Ruskou měnu v posledních dnech sráží propad cen ropy, který prohloubilo rozhodnutí Organizace zemí vyvážejících ropu (OPEC) nezasáhnout proti propadu cen ropy omezením těžby.

Pohyby kurzu ale zesílilo také slabé obchodování na trhu, v němž mohou ovlivnit kurz i menší nákupy dolarů. Rubl od počátku letošního roku ztrácí asi třetinu hodnoty a je letos jednou z nejslabších měn světa.

Vedle oslabování ruské ekonomiky a rostoucího dopadu západních sankcí proti Rusku podkopává ruskou měnu propad cen ropy. Výnosy z prodeje ropy a plynu tvoří asi dvě třetiny ruského vývozu. Ruskému rozpočtu tak v případě dalšího pádu cen hrozí výrazný výpadek příjmů.

Vývoj rublu k dolaru

Ruská centrální banka přestala stanovovat pro kurz rublu fluktuační pásmo a nechala jej volnému pohybu. Banka ale dala najevo, že v případě ohrožení finanční stability hodlá na trhu intervenovat.

Stabilita měny byla jedním z hlavních výdobytků Putinovy vlády na ekonomickém poli. Letošní propad rublu ale oživuje vzpomínky na měnovou krizi roku 1998. Rok před Putinovým nástupem k moci tehdy vedl pád rublu k uzavření bank a ztrátě úspor obyvatelstva.