Saúdové navýšili podíl v japonské firmě Nintendo. Videohry mají snížit závislost na ropě

Hry se Super Mariem patří do nabídky japonské videoherní firmy Nintendo.

Hry se Super Mariem patří do nabídky japonské videoherní firmy Nintendo. Zdroj: profimedia

Hra Nintendo Switch Sports udělá tělocvičnu z každého pokojíku
Hra Nintendo Switch Sports udělá tělocvičnu z každého pokojíku
3
Fotogalerie

Saúdskoarabský Public Investment Fund (PIF) posiluje svou pozici v japonské společnosti Nintendo. Nejde přitom o jedinou investici Saúdů ve videoherním průmyslu.

Nezávisle na saúdské vládě spravovaný PIF drží ve firmě Nintendo již 8,3 procenta akcií. Vyplývá to z aktuálního hlášení pro regulátora, na které upozornila zpravodajská agentura Bloomberg. Ještě na začátku letošního roku přitom PIF vlastnil „jen“ přibližně šestiprocentní podíl.

Díky nákupu dalších akcií fond přeskočil v pořadí největších akcionářů japonský Government Pension Investment Fund. Ten spravuje úspory na stáří japonských zaměstnanců z veřejného sektoru, přičemž jeho aktiva se pohybovala v závěru loňského roku okolo 1,4 bilionu dolarů (zhruba 31 bilionů korun).

Poprvé PIF informoval o svém podílu ve firmě Nintendo loni v květnu, kdy překročil pětiprocentní regulatorní hranici. Není vyloučené, že ani současná výše nemusí být konečná a že PIF bude akcie firmy Nintento přikupovat dál. 

Akvizice podílu v japonské herní společnosti je součástí strategie korunního prince Muhammada bin Salmána vytvořit ze Saúdské Arábie do roku 2030 jednoho z hlavních globálních hráčů v sektoru videoher a e-sportu. Investice do videherních firem realizuje PIF prostřednictvím divize Savvy Games Group.

„Je to součástí dlouhodobých snah Saúdské Arábie o snížení ekonomické závislosti na ropě,“ řekl agentuře Bloomberg konzultant Akira Takatoriya, který působí v sektoru videoher a zábavy.

Nintendo, které má sídlo v Kjótu, patří mezi největší světové videoherní společnosti vedle firem Microsoft, Sony či Tencent. Firma má v portfoliu známé tituly jako Pokémon, Super Mario Bros či Zelda. Významným zdrojem tržeb a zisků je i prodej herních konzolí Switch, kterými Nintendo konkuruje platformám Xbox od Microsoftu a Playstation od Sony. Switch je aktuálně druhou nejprodávanější herní konzolí v historii.

Nejde o jedinou investici fondu PIF, který má pod správou okolo 500 miliard dolarů, v tomto sektoru. Fond v posledních dvou letech nakoupil podíly v japonských firmách Nexon, Capcom a Koei Tecmo Holdings.

Dále má Public Investment Fund, resp. jeho divize Savvy, v portfoliu také akcie amerických společností Activision Blizzard, Electronic Arts, Take-Two Interactive, švédské společnosti Embracer či čínského organizátora esportových turnajů VSPO, za nímž stojí technologická skupina Tencent.

S akciemi firmy Nintendo se vedle tokijské burzy obchoduje také ve Frankfurtu.

Cena akcií klesla v jenech za poslední rok o přibližně osm procent. Hlavním důvodem jsou slabší výsledky hospodaření způsobené poklesem prodejů konzolí Switch, které byly uvedeny na trh již v roce 2017. Investoři nejspíše vyčkávají, s jakou náhradou šestiletého hardwaru management firmy přijde. Mluví se o tom, že nástupce platformy Switch by mohl přijít na trh v roce 2024.

VIDEO: Co nás čeká v roce 2023? Levnější byty i propad koruny

Video placeholde
• Videohub