Saúdskoarabská burza se otevřela zahraničním investorům

Saúdskoarabská burza (ilustrační foto)

Saúdskoarabská burza (ilustrační foto) Zdroj: Profimedia.cz

Saúdskoarabská akciová burza, jeden z posledních velkých trhů, se otevřela světu pro přímé zahraniční investice. Příliv peněz na saúdský akciový trh, který je zdaleka největším trhem na Blízkém východě, by měl posílit ekonomiku země v době nízkých světových cen ropy.

Saúdskoarabská burza je jedním z posledních velkých světových trhů, který umožní přímé investice zahraničním investorům. Její zpřístupnění cizincům je jednou z nejočekávanějších ekonomických reforem v regionu v poslední době. Úhrnná hodnota akcií obchodovaných na burze v Rijádu se nyní pohybuje kolem 556 miliard dolarů (13,5 bilionu korun), uvedla agentura Reuters.

Na dnešním obchodování se oficiální otevření burzy investorům ze zahraničí nijak neprojevilo a hlavní index burzy po počátečním mírném růstu klesl zpět. Slabé obchodování podle analytiků naznačuje, že žádný zvýšený příliv peněz z ciziny se zatím neodehrává.

Šéf burzy uvedl, že nyní se zpracovává prvních šest žádostí o povolení obchodovat v Rijádu s akcemi od velkých zahraničních finančních institucí a vlna dalších žádostí se čeká během příštích týdnů. Úřady zatím neoznámily, že by někomu z ciziny vydaly povolení k investicím.

Dominance místních firem

Na saúdskoarabské burze nyní dominují akcie místních gigantů, jako je největší světová chemická společnost Saudi Basic Industries či největší telekomunikační skupina v Perském zálivu Saudi Telecom. Na obchodování se z 90 procent podílejí saúdskoarabští jednotlivci, což vede k nízkým objemům obchodů a vysokému kolísání cen.

Otevření burzy umožní místním firmám získávat nové peníze přímo od zahraničních investorů, což by mělo ekonomice pomoci v rozvíjení dalších sektorů mimo těžbu a zpracování ropy. Dosud zde mohli cizinci investovat jen prostřednictvím prověřených domácích institucí, což pro ně bylo nákladné a složité.

Přístup s omezením

Úplně se ale saúdskoarabský akciový trh stále neotevře. Přístup na něj budou mít finanční instituce, které spravují aktiva v hodnotě nejméně pět miliard dolarů a působí nejméně pět let. Jednotlivé zahraniční subjekty nebudou moci vlastnit více než pět procent akcií saúdskoarabské firmy a celkově nebudou moci ovládat více než 20 procent akcií v žádné ze zhruba 165 obchodovaných společností.

Přefouknutá bublina. Čínské akcie prudce vzrostly, americké jsou na rekordu