Sázka na pád Alibaby se prodraží. Cena akcií od úpisu klesá

Akcie alibaby

Akcie alibaby Zdroj: Yahoo Finance

Investoři přesvědčení o tom, že akcie čínského internetového gigantu Alibaba jsou bublinou, která musí splasknout, mají nyní možnost proti akciím sázet. Ve středu skončilo třídenní vypořádací období, což znamená, že akcie jsou již u nových majitelů a ti je přes své brokery mohou nabídnout k zápůjčce.

Právě zapůjčené akcie se používají nejčastěji pro spekulace na pokles ceny akcií. Spekulant si akcii půjčí, následně ji prodá a věří, že ji zpět koupí levněji a poté ji vrátí majiteli. Pokud jde ale trh proti spekulantovi, výše ztráty může být v podstatě neomezená.

Velcí investoři, kteří si na akcie Alibaby sáhli již během neveřejného úpisu, se minulý pátek mohli těšit ze zhodnocení své investice ve výši 38 procent. Pro sekundární investory to už ale taková sláva nebyla. Cena akcií se od úpisu, který se uskutečnil minulý pátek, posunula spíše směrem dolů, a to o tři procenta pod páteční otevírací cenu.

Vývoj akcií Alibaby:Akcie alibabyAkcie alibaby | Yahoo Finance

U společnosti Interactive Brokers byly ve středu akcie Alibaby k zapůjčení za neuvěřitelných 25 procent (z aktuální tržní ceny), následně cena zápůjčky spadla. I tak se včera držela stále vysoko – na sedmi procentech.

„Jsem překvapen, že je to tak drahé, pokud vezmete v úvahu velikost společnosti. Očekával bych, že cena zápůjčky půjde v dalších týdnech dolů,“ uvedl pro Bloomberg Eric Brock, portfolio manažer ze společnosti Clough Capital Partners. „Nicméně pokud jste akcionářem Alibaby a můžete dostat sedm procent za to, že někomu své akcie půjčíte, pak nemáte nad čím váhat,“ uzavřel Brock.